'Café Lazarus' toont grenzeloze passie voor een nieuwe wereld

zaterdag 8 juni 2019
Foto: Evangelische Omroep - © Marleen Stelling 2019

Op Eerste Pinksterdag start bij de EO een nieuw seizoen van 'Café Lazarus'. Marleen Stelling spreekt op de late zondagavond met gepassioneerde twintigers en dertigers die ambitie vertaalden naar actie.

In de vierdelige reeks komt steeds een inspirerend verhaal aan bod van iemand die met de voeten in de klei staat. Acteur en theatermaker Bright Richards deelt als barman naast drankjes ook warme woorden uit, en elke aflevering vult een artiest het café met sfeervolle muziek.

'Over mijn generatie wordt gezegd dat we alleen maar met onszelf bezig zijn, maar ik sta vaak versteld van de verhalen die ik hoor', vertelt Marleen Stelling. 'Strijden voor homorechten, een plek voor vluchtelingen, gelijke behandeling van vrouwen: het houdt ons behoorlijk bezig. Ontmoet bijvoorbeeld theoloog en kunstenaar Rikko Voorberg. Hij vraagt met een lange stoet auto’s aandacht voor vluchtelingen die vastzitten op Griekse eilanden. Of luister naar Kristi Satjadibrata, die in migrantenkerken een plek voor homo’s bevecht.'

Verlangen naar een nieuwe wereld
Alle gasten van 'Café Lazarus' verlangen naar een nieuwe wereld. Vanuit die drijfveer maken ze zich – ieder op hun eigen manier – sterk voor anderen, dichtbij en ver weg. Zo houdt Kiza Magendane (student politicologie en schrijver) zich bezig met thema’s als burgerschap en identiteit. En Lisa Loeb en Janneke Rinzema van het cabaretduo 'Matroesjka' onderzoeken hoe het in Nederland gesteld is met de gelijkheid van man en vrouw.

Muzikale omlijsting
Ook dit seizoen nemen Marleens gasten iemand mee die voor hem of haar van speciale betekenis is. Hoe hebben ze elkaar ontmoet en wat maakt deze engel zo bijzonder? Ook muziek mag niet ontbreken. Dit seizoen zijn de Amerikaanse zangeres Michelle David & the Gospel Sessions, Mr. Weazley, 'Matroesjka' en de vierstemmige vocalpopgroep 'De Meisjes met de Wijsjes' te horen.

Afleveringen en gasten

Zondag 9 juni: Rikko Voorberg
Zondag 16 juni: Kiza Magendane
Zondag 23 juni: Kristi Satjadibrata
Zondag 7 juli: Janneke Rinzema en Lisa Loeb (cabaretduo 'Matroesjka')

Op 30 juni is er geen aflevering van 'Café Lazarus' te zien. Op die datum wordt de documentaire 'De kast, de kerk & het koninkrijk' (over homoseksualiteit en geloof) uitgezonden.

'Café Lazarus', vanaf zondag 9 juni om 22.40 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers