Donderdag in 'Stand van Nederland': 't Is hier fantastisch!

woensdag 29 mei 2019

Nederlanders geven in totaal maar liefst 21 miljard uit aan hun vakantie en dat bedrag groeit nog steeds. Gemiddeld gaat het om 1200 euro per persoon, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Gek genoeg betalen we dat lang niet altijd van ons vakantiegeld dat deze maand gestort is. 'Stand van Nederland'; over de grenzeloze groeimarkt van de vakantie-industrie.

Online boekingen
Bijna 70% van de vakanties werd afgelopen jaar geboekt via internet. Handig en snel voor de consument, maar voor hoteleigenaren heeft het ook nadelen. Door de komst van grote online boekingsites zoals Booking.com en Expedia zijn hoteliers steeds meer geld kwijt aan commissies.  Kristian Valk is daarom Hotelchamp begonnen: een bedrijf dat ervoor zorgt dat de eigen website zo aantrekkelijk wordt dat er direct bij de hotels geboekt wordt. En dat scheelt zomaar duizenden euro's.

1 miljard
Ondernemer Atilay Uslu uit het Noord-Hollandse Bennebroek begon jaren geleden als touroperator, maar heeft inmiddels ook een eigen airline en hotels. Oorspronkelijk ging het om vakanties naar Turkije, maar inmiddels opereert hij ook in Spanje en op Curaçao en Ibiza. Met dik 600.000 Nederlanders die vakantie vieren in Turkije gaat het goed met z’n bedrijf Corendon, dat dit jaar een omzet heeft van 1 miljard.

Vakantie in eigen land
Ook op camping De Kleine Wolf in het Overijsselse Stegeren zitten ze in de lift. Voornamelijk Nederlanders en Duitsers zetten in ons land de tent of caravan neer. Het familiebedrijf van de familie Kat heeft de camping de afgelopen jaren flink aangepast. Zo zijn voor maar liefst zes ton de sanitaire voorzieningen gerenoveerd. De huidige kampeerder besteedt meer en wil luxe in plaats van de toiletrol onder de arm.

'Stand van Nederland', donderdag 30 mei om 21.15 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers