Houten huizen, smalle straatjes en kleurige klederdracht in 'Typisch Marken'

zondag 31 maart 2019

Aan de oevers van het Markermeer ligt Marken. Vroeger was Marken een eiland, maar na de aanleg van de dijk in 1957 is het dorp nu officieel een schiereiland.

Toch voelen de kleine 2000 bewoners zich nog steeds eilanders. Je woont dan ook niet in Marken, maar op Marken. Het 'eilandgevoel' is sterk. Altijd water om je heen, altijd op elkaar aangewezen. Iedereen kent elkaar en iedereen hoort elkaar, want de traditionele houten huizen die zo kenmerkend zijn voor Marken, zijn namelijk behoorlijk gehorig. Vanaf 1 april bivakkeert 'Typisch' op Marken en maken we kennis met een aantal bijzondere inwoners.

In de eerste aflevering maken we kennis met de oudste bewoner van Marken, Luutje (98). Elke ochtend heeft ze een vast ritueel: haren in de krul en daarna een kopje koffie, met cake. Maar haar hoge leeftijd heeft haar wereldje klein gemaakt. De zussen Erica en Sylvia bezorgen de post op Marken. Als een wervelwind razen ze door het dorp, weer of geen weer. En we bezoeken Piet en Ria. Piet is een verwoed verzamelaar van oude Marker spulletjes.

Hobbyboer
Ook maken we kennis met Ouger. Ouger is begrafenisondernemer, hobbyboer en dorpshistoricus in één. Hij weet alles over de geschiedenis van Marken. En we ontmoeten Klaas. Vanaf zijn tiende is hij al gefascineerd door de stambomen van Marker families. Hij wil alles weten en kan uren grasduinen in de stamregisters.


'Typisch'-reeks
'Typisch Marken' is een onderdeel van de 'Typisch'-reeks, waar EO en BNNVARA afwisselend invulling aan geven.

'Typisch Marken' is drie weken lang van maandag t/m donderdag te zien om 19.15 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers