'Opgelicht?!': vervalsen dierendocumenten fluitje van een cent

maandag 14 mei 2018
Foto: AVROTROS

Het is kinderlijk eenvoudig om de identiteit en achtergrond van een hond te vervalsen, dat laat het AVROTROS-programma 'Opgelicht?!' zien in haar uitzending van dinsdag 15 mei.

Valse documenten en dierenpaspoorten, die nodig zijn om een dier te ‘creëren’, zijn eenvoudig online te bestellen. Dat geldt ook voor de injectors waarmee honden gechipt worden. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil daarom de regels met betrekking tot het chippen van dieren zo snel mogelijk aanscherpen.

Wie het nummer van een dierenarts weet, vaak gepubliceerd op communicatie van de dierenarts en op te zoeken in een online register, kan zelf Europese dierenpaspoorten bestellen. Dit terwijl deze alleen door dierenartsen uitgegeven mogen worden. Ook de chips met injectors zijn online verkrijgbaar voor kwaadwillende fokkers. Zo kan de identiteit van een hond worden vastgelegd, zonder dat er een dierenarts aan te pas komt. Dit werkt illegale hondenhandel in de hand, want de herkomst van de hond is nooit meer te achterhalen.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt het stuitend dat mensen worden misleid: 'Dit kabinet wil de illegale hondenhandel aanpakken. Daarom werk ik aan een lijst met fokkers die wel naar eer en geweten handelen. Uitgevers van het Europese dierenpaspoort moeten controleren of zo’n document ook daadwerkelijk terechtkomt bij een dierenarts. Ik ga hierover in gesprek met de uitgevers. Daarnaast wil ik de regels met betrekking tot het chippen van dieren zo snel mogelijk aanscherpen. Daarmee kunnen de chips straks alleen worden aangebracht door dierenartsen en professionals die vooraf worden gescreend.'

Dierenarts Piet Hellemans, met wiens nummer de paspoorten uit de uitzending van 'Opgelicht?!' werden besteld, reageert geschokt op hoe makkelijk er gesjoemeld kan worden met de identificatie en registratie van honden. 'De poort voor broodfokhondjes uit Oost-Europa wordt op deze manier wagenwijd opengezet. Als alleen dierenartsen zouden mogen chippen en de registratie van de chip centraal verloopt, zou veel leed voorkomen kunnen worden. Maar let wel: zolang particulieren honderden euro’s meer betalen voor pups van bepaalde rassen zal broodfok en hondenhandel rendabel blijven.'

'Opgelicht?!', dinsdag 15 mei om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers