'Stand van Nederland': De vis wordt duur betaald

dinsdag 16 oktober 2018

De Nederlandse visserij heeft het afgelopen jaar een recordomzet van 419 miljoen euro. Daarvan nemen de schepen die op de Noordzee vissen, de kotters, 73 procent voor hun rekening.

Zij hadden een omzet van  305 miljoen euro en hadden een goede winst van 73 miljoen euro. 'Stand van Nederland' gaat mee de zee op en ziet naast oplopende winsten ook donkere wolken boven de Noordzee hangen..

Pulsvisserij
Als je echte  Hollandse vissers aan het werk wilt zien, dan moet je op een kotter zijn. Schipper Guido Betsema vaart al jaren de Noordzee over om op tong en schol te vissen. Nadat het jarenlang slecht ging, kregen de kottervissers de afgelopen 4 jaar een goede opleving. Dat komt omdat ze een nieuwe techniek toepassen die minder brandstof kost: de pulsvisserij. Toch is de kans groot dat er vanuit Europese regelgeving een verbod komt en dat zou de vissers miljoenen kosten.

Mosselen     
De mosselvisserij heeft al een grote verandering achter de rug. Tien jaar geleden moesten zijn aan nieuwe milieuregels voldoen. Ook Carolein van de Plasse. Zij heeft zich toen wel eens afgevraagd of het ooit goed zou komen, maar de nieuwe manier van mosselen kweken en vangen leverden hen juist meer omzet dan ooit op. Het familiebedrijf zet 25 tot 35 miljoen euro om.

Brandstof
Een van de grootste kostenposten in de visserij is brandstof. Visser Louwe de Boer uit Urk ontwikkelde een nieuwe kotter die 30 procent minder brandstof gebruikt. Dat deed hij samen met een gerenommeerde jachtenbouwer, die nooit vissersboten maakte, en daardoor juist een revolutionaire model ontwikkelde.

'Stand van Nederland', woensdag 17 oktober om 20.25 op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers