'ZEMBLA INTERNATIONAAL' over bloedhandel

dinsdag 18 april 2017

Duizenden Nederlandse patiënten zijn afhankelijk van levensreddende geneesmiddelen gemaakt van bloedplasma voor bloedstollingsziektes, afweerproblemen of brandwonden.

Om te garanderen dat het bloed veilig is, gelden in Nederland strenge eisen en mogen donoren niet betaald worden. Maar Zwitserse journalisten laten zien dat er toch 'betaald' bloed bij patiënten terecht komt. Door Europese regelgeving mogen ook internationale farma-bedrijven hun plasma-medicijnen hier verkopen. Deze bedrijven zijn niet altijd transparant over de herkomst van het bloed. Journalisten gaan op onderzoek en komen in de straatarme wijken van de Amerikaanse stad Cleveland terecht.

In 'ZEMBLA INTERNATIONAAL' toont de Zwitserse reportage hoe daar een ware handel in bloed is ontstaan. Berooide Amerikanen staan in de rij om 2 keer per week bloedplasma af te geven voor een paar tientjes per keer. Het is de geboorte van het ‘nieuw-kannibalisme’, waarschuwt een van de experts. Uit undercover beelden blijkt dat de medische controles vooraf, zeer gebrekkig zijn, terwijl ze essentieel zijn om gevaren helemaal uit te sluiten, zeker bij deze risicogroepen.

© Point Prod

Regie: Pierre Monnard - Nederlandse bewerking: Marieke van Santen

'ZEMBLA INTERNATIONAAL', woensdag 19 april om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers