Akkoord over nieuwe bereikvergoeding regionale omroepen

donderdag 13 februari 2014

Het Vlaams Parlement heeft woensdag een aanpassing aan het decreet op de regionale omroepen goedgekeurd. Met de nieuwe regeling hoopt minister van media Ingrid Lieten de regionale omroepen een positieve boost te geven.

Voor 2014 is berekend dat de tien regionale omroepen in totaal 4,5 miljoen euro zullen ontvangen. Vanaf 2015 wordt dit bedrag opgetrokken tot meer dan 6 miljoen euro. De omroepen moeten zich in ruil voor de financiering wel engageren om de redactionele onafhankelijkheid te garanderen. Zo moeten de redactie en het beheer van de omroep los staan van elkaar en daarnaast moeten de omroepen beloven meer in te zetten op bereik, interactiviteit en diversiteit.


Dat de regionale omroepen het al langer moeilijk hebben, is geen geheim. Dalende kijkcijfers, terugvallende reclame-inkomsten en krimpende auteursrechtelijke vergoedingen van de distributeurs zorgden ervoor dat de omroepen al meermaals aan de alarmbel trokken.

Minister Lieten vond het dan ook tijd om met distributeurs Telenet en Belgacom rond de tafel te zitten. Het resultaat van die gesprekken is nu in een decreetswijziging gegoten. Zo krijgen regionale omroepen een vergoeding op basis van hun bereik en niet op basis van hun marktaandeel, wat momenteel het geval is voor andere omroepen. Voor de regionale zenders zou dit echter niet 'fair' zijn omdat ze per definitie werken voor een kleiner gebied en in lussen uitzenden. Uit recente cijfers blijkt dat alle regionale zenders samen dagelijks ongeveer 850.000 kijkers bereiken.

Bron: deredactie.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers