Canvas en VIER slecht begonnen aan nieuw televisieseizoen

zaterdag 5 september 2015

Het nieuwe tv-seizoen is goed een week oud, voor Canvas werd het najaar zelfs twee weken terug al op gang getrokken. De eerste tendensen tekenen zich intussen af. En die zijn alles behalve in het voordeel van Canvas en VIER.

 

 

 

Canvas
Op maandag 24 augustus startte het nieuwe Canvas met twee vaste speerpunten: 'De Afspraak' en in de late avond een uitzending van 'Terzake'. Bart Schols haalde bij de eerste aflevering nog een aanvaardbare score. Toen keken 203.582 mensen. Daarna ging het snel bergaf. Dat aantal daalde al snel naar zo’n 112.000 kijkers gemiddeld per dag. Het vooropgestelde doel van 150.000 kijkers werd na de eerste uitzending nog geen enkele keer gehaald.

Maar nog dramatischer vergaat het 'Terzake'. Dat wist woensdag amper 34.039 kijkers te trekken. Ter vergelijking: een documentaire op Vitaya over Thaise ladyboys kon bijna 10.000 kijkers meer boeien. Toch willen ze bij Canvas voorlopig niet geweten hebben dat er een probleem is. De programmadirectie maakt zich sterk dat de kijkers de nieuwe vaste afspraken nog moeten 'vinden' en dat de kijkcijfers nog wel zullen aantrekken. Maar het zijn helaas niet enkel de vaste, dagelijkse, afspraken die de kijker lijkt te missen op Canvas. Ook de andere programma's hinken hopeloos achterop. Nochtans uitstekende nieuwe programma's als 'Slijk' en 'Radio Gaga' moeten zich tevreden stellen met iets meer dan 100.000 kijkers. Afwachten nu tot wanneer het nieuwe televisieseizoen op kruissnelheid zit, maar zoals de kaarten nu liggen lijkt het schier onmogelijk dat Canvas snel meer kijkers zal gaan trekken.

VIER
Ook VIER heeft de start van het nieuwe televisieseizoen gemist. Waar het maandag met 'De Rechtbank', ondanks de zware concurrentie op Eén en VTM, nog fier kon zijn op 469.013 kijkers, ging het daarna snel bergaf. De docuserie 'Dwangers', met Jan Mulder als presentator, startte mager met maar 216.767 kijkers. En het, nochtans druk becommentarieerde, 'Karen & De Coster' bleef steken op 260.995 nieuwsgierigen. 'De Ideale Wereld' kan niet tevreden zijn met amper 180.000 kijkers. En ook van 'Komen Eten', met gemiddeld zo'n 200.000 kijkers, werd ongetwijfeld meer verwacht.

Voor VIER is het dus reikhalzend uitkijken naar de start van het altijd succesvolle spelprogramma 'De Slimste Mens ter Wereld', midden oktober. En daarna tellen ze bij VIER ongetwijfeld al af naar 2016. Want vanaf dan kan het beschikken over het geld van aandeelhouder Telenet. Naast (hopelijk) een nieuwe reeks van 'De Mol', zal de zender dan ook inzetten op fictie en verschillende andere nieuwe programma’s. Afwachten of VIER dan wel meer kijkers aan zich zal kunnen binden.

VTM en Eén
Eén en VTM doen het dan weer wel goed in het nieuwe televisieseizoen. VTM boert goed met 'Project K' en 'De Bunker', ook 'K3 zoekt K3' en 'Jonas & Van Geel' worden ongetwijfeld snel vaste waarden van deze tv-herfst. Eén kan rekenen op het immer populaire 'Thuis', 'Van Gils & Gasten' toont zich een zekerheid en ook 'Voor Hetzelfde Geld' doet het opnieuw bijzonder goed.

De kijkers lijken hun keuze gemaakt te hebben. De verliezers zullen ongetwijfeld nog proberen om de schade te beperken. Afwachten dan of de kijkers te de weg terug vinden...

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers