Canvas focust op Vlaamse auteursdocumentaires

zaterdag 30 oktober 2021

Een ijzersterk aanbod van documentaires vormt vanouds een van de pijlers van Canvas. Dat geldt niet alleen voor de eigen reeksen (zoals recent 'Kinderen van de Migratie', 'Het Scheldepeloton' of 'Het leven in Kleur'), maar ook voor documentaires waarbij Canvas als coproducent of door vooraankoop de productie mee helpt realiseren. Op die manier ondersteunt Canvas de Vlaamse documentaire sector.

Veel aandacht gaat daarbij naar auteursdocumentaires, een genre dat door zijn specifieke karakter (lengte, perspectief, vormgeving) niet altijd even makkelijk is om te financieren, te produceren en te distribueren.


Canvas maakt op zondagavond al jarenlang tijd en ruimte voor auteursdocumentaires, films die zich onderscheiden door de persoonlijke betrokkenheid, de eigenzinnige blik of stijl van de cineast-auteur. Geregeld ligt de focus daarbij op Vlaamse producties. Dat is opnieuw het geval vanaf eind oktober tot begin december, meer bepaald met volgende documentaires:

- 'Touching Infinity' van Griet Teck, over drie mensen en hun omgeving tijdens de laatste weken van hun leven. (zondag 31/10)
- 'Misha and the Wolves', een onwaarschijnlijk Holocaust-verhaal van Sam Hobkinson met vertakkingen tot in ons land (zondag 7/11
- 'Bakolo' van Tom Vantorre en Benjamin Viré, over de gelijknamige band die al 70 jaar Congolose rumba speelt (zondag 14/11)
- 'Gekooid' van Dominique De Vlieger, die zijn vriendin Laura volgt en steunt in haar strijd tegen anorexia. (uitzonderlijk op maandag, 15/11)
- 'My Uncle Tudor' van Olga Lucovnicova, waarin de cineaste de confrontatie aangaat met de man die haar als kind misbruikte. (zondag 28/11)
- 'The Pink Revolution' van Jawad Rhalin, over een aantal LGBTQ-mensen in Brussel die uit de onzichtbaarheid willen treden. (zondag 5/12)

Daarnaast presenteert Canvas, eveneens op zondag (vanaf 14/11), 'Borderline', een zesdelige reeks auteursdocumentaires over grenzen en wat die doen met landschappen, gemeenschappen en mensen. 'Borderline' is een internationaal samenwerkingsproject dat begon in Vlaanderen (Canvas en productiehuis Off World).

De Vlaamse auteursdocumentaires worden uitgezonden op Canvas vanaf zondag 31 oktober en blijven ook beschikbaar op VRT NU.

'Touching Infinity' – zondag 31 oktober
Rebecca, Fernand en Delphine weten dat hun einde nabij is. Sterven is deel van hun verhaal geworden. 'Touching Infinity' volgt hen tijdens de laatste weken van hun leven. Zich heel bewust van hun levenseinde, openen ze hun hart. Ze blijven liefde uitstralen en ontvangen tot het einde. Ze proberen het afscheid zo bewust mogelijk te beleven. Nu het nog kan. Dat voel je gebeuren tussen Rebecca en haar gezin, bij Delphine en haar dochter en bij Fernand en zijn vrouw. Ook de zorgkundigen spelen daarin een onopvallende, maar cruciale rol. Griet Teck weet kostbare momenten tussen geliefden en gezinsleden vast te leggen. Alle opnames gebeurden spontaan, geen enkele scène werd geregisseerd. Griet mocht met haar camera getuige zijn van oprechte gesprekken en van momenten van warme verbondenheid.

Een documentaire van Griet Teck, geproduceerd door Wild Heart Productions, co-productie Canvas met de steun van het VAF.

'Touching Infinity', zondag 31 oktober om 22.10 uur op Canvas en op VRT NU.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers