De familie Persyn is eindelijk terug!

woensdag 17 april 2024
Foto: © Streamz/Play4 2024

De humoristische fictiereeks over de familie Persyn is eindelijk terug met een tweede seizoen. Dat de Vlaming niet alleen een baksteen in de maag heeft, maar evengoed gelukkig wordt van een groene pelouse was duidelijk te merken aan de kijkcijfers van het eerste seizoen van 'Nonkels'.

Gemiddeld keken maar liefst 902.000 kijkers wekelijks naar de fratsen van de broers en hun entourage.


In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van 'Nonkels' volgt Innocent een integratiecursus bij Anke, waar hij als een blok valt voor medecursiste Safa. Dat veroorzaakt paniek bij Pol, die er alles aan doet om de schijn van het schijnhuwelijk op te houden. Carine betrapt Luc erop dat hij beknibbelt om een nieuwe flight simulator te kunnen kopen. En Delphine wil dat Willy zich meer engageert in hun huwelijk en zet daarvoor onverwachte middelen in.

Jelle De Beule (Luc), Rik Verheye (Willy), Wim Willaert (Pol) en hun wederhelften Isabelle Van Hecke (Carine), Emilie De Roo (Delphine) en Blaise Afonso (Innocent) houden Vlaanderen opnieuw een spiegel voor als familie Persyn. Ook Silke Thorrez (Anke) en Manu Van Acker (Pascal) zijn weer van de partij, samen met nieuwkomer Assa Sylla (Safa). Wim Opbrouck (Christian) krijgt een grotere rol toebedeeld als baas van het tuincentrum De Tuin Van Eden.

Wie is wie?

Luc Persyn (Jelle De Beule) - getrouwd met Carine en vader van Anke
Luc is een grijze middenklasser die onder de knoet zit: van zijn vrouw Carine, van zijn succesvolle broer Willy, zelfs van de hond des huizes Kürt. Wanneer hij onverwachts de kans krijgt om te gaan werken in het plaatselijke tuincentrum, ontdekt Luc diep in zijn binnenste kleine sprankeltjes lef, volharding en zelfvertrouwen. Tot groot ongenoegen van Carine… maar ook van zijn broer Willy, wanneer blijkt dat het tuincentrum de concurrentie met Willy aangaat op de kunstgrasmarkt.

Carine (Isabelle Van Hecke) - getrouwd met Luc Persyn en moeder van Anke
Carine heeft een goed hart. Helaas zit dat diep verborgen onder dikke lagen aangekoekt zuur: ze is chronisch malcontent en verwoordt haar ongenoegen over mensen en gebeurtenissen stellig en snel. Als caissière in de Lidl was Carine tot voor kort de enige kostwinner in huis, en Luc was haar voetveeg. Dat aangenaam en voorspelbaar echtelijk evenwicht wordt bedreigd nu Luc babystapjes zet richting emancipatie en zelfstandigheid.

Willy Persyn (Rik Verheye) - samenwonend met Delphine
Willy is een geboren verkoper die heel goed weet hoe hij geld moet verdienen. Maar verder is hij voor alles afhankelijk van zijn jongere vrouw Delphine. Hij heeft iets van een groot kind dat voortdurend zorg en aandacht behoeft. Wanneer het lokale tuincentrum kunstgras begint te verkopen, krijgt Willy voor het eerst te maken met een waardige concurrent in de gedaante van eigenaar Christian. Als blijkt dat zijn broer Luc nu voor Christian werkt, voelt hij zich dubbel verraden. Onder druk is Willy allesbehalve stressbestendig, impulsief, ongeduldig en voor weinig rede vatbaar.

Delphine (Emilie De Roo) - samenwonend met Willy Persyn
Kwatongen beweren wel eens dat Delphine enkel samen is met Willy omwille van zijn geld, maar ze ziet hem oprecht graag: hij doet haar lachen, hij aanbidt en verwent haar. Alleen hoopt Delphine zo stilletjes aan op meer engagement van Willy’s kant. De komst van hun naaktkat Monnie lijkt alvast de verloren droom van een gezinnetje waar te maken. Wanneer ze Willy voor het eerst ook professioneel ziet spartelen, raakt ze ervan overtuigd dat ze ook zakengewijs een goed team met hem kan vormen. Maar de impulsieve en trotse Willy speelt nog altijd liefst solo slim, op alle vlakken.

Pol Persyn (Wim Willaert) - gehuwd met Innocent
Pol is een ietwat naïeve zonderling met een gouden hart die niemand een strobreed in de weg legt. Omdat Pol al zijn hele leven alleen heeft gewoond, is hij zich na zijn huwelijk snel aan zijn kersverse echtgenoot Innocent gaan hechten. De vriendschappelijke liefde die hij voor hem voelt, gaat diep, soms té diep. Pol doet nooit moeilijk, behalve in het extreme geval dat het er echt toe doet. Wanneer Innocent verliefd wordt op een medecursiste, raakt Pol ​ in paniek over de mogelijke gevolgen: uitwijzing voor Innocent, en gevangenisstraf voor hem.

Innocent (Blaise Afonso) - gehuwd met Pol Persyn
De Kameroense vluchteling Innocent heeft een toekomst gevonden in België, bij de Persyns die hem met vallen en opstaan hebben opgenomen in hun familie als een verloren zoon. Maar integreren vergt meer geduld dan Innocent kan opbrengen: in België lijkt zijn leven in slow motion te gaan. Op de inburgeringscursus probeert hij een goede leerling te zijn, maar zijn concentratievermogen is beperkt. Zeker wanneer hij zijn oog laat vallen op zijn medecursiste Safa. In zijn pogingen haar het hof te maken, is hij vaak te direct en voortvarend. Over de gevolgen voor zijn schijnhuwelijk weigert hij al helemaal na te denken, tot wanhoop van zijn echtgenoot Pol.

Safa (Assa Sylla) - love interest van Innocent
De knappe en intelligente Safa is net als Innocent gevlucht uit Kameroen. Ze komt aan de kost als poetshulp en volgt de verplichte inburgeringscursus waar ze Innocent ontmoet. Als vrouw uit een traditioneel gezin heeft Safa geleerd om onder het maaiveld te blijven, maar van nature is ze een stuk progressiever. Ze schiet duidelijk goed op met Innocent, maar toch lijkt iets haar te beletten om op zijn avances in te gaan.

Anke Persyn (Silke Thorrez) - dochter van Luc Persyn en Carine
Anke woont sinds haar breuk met haar ex Fabienne terug bij haar ouders Luc en Carine. Ze geeft een inburgeringscursus aan nieuwkomers waaraan ook haar surrogaatbroer Innocent deelneemt. Wanneer Innocent verliefd wordt op een klasgenote in de cursus, heeft hij Anke’s bijstand meer dan ooit nodig: ze helpt hem bij zijn toenaderingspogingen tot Safa en probeert hem te behoeden voor slechte beslissingen.

Christian Van Eden (Wim Opbrouck) – baas van Luc Persyn
Christian is de flamboyante eigenaar van het tuincentrum De Tuin Van Eden. Hij is een opgewekte, energieke Bourgondiër die moeilijk uit zijn lood te slagen is. Hij schept er vaak genoegen in om anderen op de kast te jagen en al dan niet subtiel te kleineren. Wanneer Christian zich in de kunstgrasverkoop begeeft, wordt Willy het grootste slachtoffer van zijn pesterijen en Luc de speelbal van dienst.

Het tweede seizoen van 'Nonkels' werd geschreven door Jelle De Beule en Floris Schillebeeckx samen met coscenaristen Rik Verheye, Liesa Naert, Elisabeth Lucie Baeten en Cyriel Verstraete.

​De reeks is geregisseerd door Jelle Gordyn in een productie van FBO.

'Nonkels', vanaf donderdag 18 april om 21.15 uur op Play4 en GoPlay, nu al op Streamz.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland én melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers