Sportieve duo's nemen het tegen elkaar op in 'Goed Gespeeld!'

dinsdag 30 april 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

Vanaf 13 mei krijgt VRT 1 elke weekdag al een sportief kantje in aanloop naar de sportzomer: in het nieuwe 'Goed Gespeeld!' nemen vier sportieve duo's het tegen elkaar op in hun vier verschillende sporttakken.

Elke dag nodigt één duo de andere drie teams uit in hun sportclub, waar ze hun sport aanleren, de club laten zien én het uiteindelijk tegen elkaar opnemen in een proef. Ondertussen worden ze luid aangemoedigd door Siska Schoeters, die ook de presentatie met een mix van speelsheid en sérieux voor haar rekening neemt.


De komende maanden wordt een zomer vol sport en beleving op VRT met onder andere het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk, de Olympische en Paralympische Spelen. Maar voor het zover is, tonen heel wat amateurclubs maar al te graag hun sport in 'Goed Gespeeld!'. Van padel tot onderwaterhockey, van BMX tot golf, van frisbee tot rugby: de sportclubs en de kijkers krijgen niet enkel een inkijk in elkaar sport, maar ook in elkaars voorzieningen. Soms met wat gezonde jaloezie voor de luxueuze douches of heerlijke loempia's in de kantine, of bewondering voor elkaars prijzenkast tot gevolg. De deelnemende teams - van Meerhout tot Sint-Pieters-Leeuw, van Sint-Truiden tot Waarschoot, van Molenbeek tot Kortrijk; kortom teams van over heel Vlaanderen en Brussel - gooien het beste van zichzelf in de strijd. Want niet enkel hun eer staat op het spel: elke weekwinnaar wint een heleboel sportmaterialen én twee tickets voor de Olympische Spelen in Parijs, geschonken door Sport Vlaanderen. Maar de verliezers gaan niet met lege handen naar huis, want ook zij krijgen een waardebon voor sportmaterialen.

Omdat de thuisploeg het in de eigen sport te makkelijk zou hebben om de andere duo’s te verslaan, krijgt die een nadeel in de vorm van een BV: een Beperkende Vlaming. Die BV vervangt een van de twee spelers van de thuisploeg tijdens de proef. Maar ze worden best niet al te goede vrienden, want een dag later doet die BV alweer mee met het volgende team dat gastheer speelt. De deelnemende BV’s zijn Joris Hessels, Kim Van Oncen, Robin Keyaert, Jan Van Looveren en Linde Merckpoel.

Leer de clubs kennen:

Week 1
Padelclub de Nethe uit Meerhout. Deelnemers Joeri en Mieke zijn een koppel. Joeri is trainer op de club en Mieke staat er regelmatig achter de toog, maar haar lach is te horen tot ver buiten de kantine.

Onderwaterhockeyclub de Zuunse Karpers uit Sint-Pieters-Leeuw. Jeremy en Stijn lijken twee rustige Brusselse ketten, maar éénmaal in het water zijn ze niet te houden.

Handbalclub Sint-Truiden. De club van Mirthe en Aiko won vorig jaar de dubbel op het hoogste niveau, zij zijn dus niet alleen goedlachs maar ook zeer competitief.

Baanwielrenclub de Zondagsrijders uit Gent. Benny en Pieter fietsen normaal rondjes, maar maken al snel duidelijk dat ze deze week recht op de winst af willen rijden.

De BV deze week is Joris Hessels, die al ervaring heeft met tennis en een zwembrevet heeft, maar een handbal of koersfiets nog nooit van dichtbij heeft gezien.

Week 2
Golfclub Witbos uit Herentals. Eros is de uitbater van de club, maar de ouderdomsdeken van deze week is Marc, de meest actieve vrijwilliger in Witbos.

Klimclub Kajoe uit Deurne. Alice en Senne helpen vaak in klimzaal Wallstreet, maar ze zijn als koppel ook perfect op elkaar ingespeeld.

Gymclub Waarschoot. Janne doet aan tumbling, Jenny-Lee doet aan acrogym. Zij is een echte spierbundel én fitnessinfluencer op TikTok.

BMX 2000 uit Dessel. Mathijs is Europees kampioen BMX, terwijl Jan-Viktor het jonge maar onbezonnen talent is. Hun motto is eerst doen, dan pas denken.

De Beperkende Vlaming deze week is Kim Van Oncen, die dankzij een verleden in het jazzballet wel lenig is, maar verder geen relevante skills heeft en dus een perfecte beperking voor de sportieve duo’s.

Week 3
Hockeyclub Blackbirds uit Zandhoven. Niels en Laïs waren vroeger een koppel, maar het klikt beter op het sportveld dan ernaast.

Koninklijke Roeivereniging Sport Gent. Ruben en Savin zijn top in hun sport. Ruben is net gestopt met roeien, maar was ooit Belgisch kampioen met de bijnaam 'De beer van Latem'. Savin werd zelfs al wereldkampioen bij de jeugd.

Skate academy Stoked Board uit Halle. Florian en Eres werken beide voor de skate school, Eres geeft initaties terwijl Florian vroeger op hoog niveau heeft geskatet. Maar aangezien ze ondertussen 30 jaar zijn en 'al een miljoen botten gebroken hebben', begint er toch slijt op te komen.

Basketclub Molenbeek Rebels. Dani speelt nog maar enkele jaren basket na een verblijf in de Verenigde Staten, Sawsane is de stille sportieve kracht van het duo. Ze wisselen even snel tussen Frans en Nederlands als ze dribbelen.

De BV deze week is Robin Keyaert, die vroeger veel baskette op de straten van Brugge en ooit op roeikamp ging, maar daar nog steeds trauma’s van heeft. Misschien raakt hij daar deze week wel van af.

Week 4
Cricketclub de Kortrijk Warriors. Aadil is kapitein van de ploeg, waar hij samen speelt met zijn neef Zeshan. Ze speelden ooit nog cricket op Champions League-niveau. Het zijn twee goedlachse West-Vlamingen, maar onder die lach zitten competitiebeesten verborgen.

Rugbyclub de Hesselse Herten uit Hasselt. Joris en Robin zijn twee sympathieke Limburgers die samen spelen in een mixar oftewel mixed ability club, waar valide en mindervalide spelers samen sporten. Als typische rugbyspelers deinzen nergens voor terug.

Frisbeeclub Vos Reinaert uit Sint-Niklaas. Merel en Nienke zijn echte speelvogels, want tussen het sporten door spelen ze nog constant spelletjes. Als fiere frisbeespeelsters - een sport zonder scheidsrechters - dragen ze fair play hoog in het vaandel, maar ze willen wel winnen.

Schermclub Excalibur uit Herzele. De extravagante Bram en competitieve Athan zijn met hun 18 en 19 jaar de benjamins van de groep. Maar hun jeugdige onstuimigheid leidt al eens tot ongelukken.

De BV van deze week is Jan Van Looveren, die al twee marathons liep en aan kickboksen doet. Vroeger speelde hij nog rugby, dus dat kan nog van pas komen.

Week 5
De Geelse atletiekclub. Yanah en Liesl groeiden samen op in de club en beschouwen elkaar als atletiekzussen. Yanah blinkt vooral uit in de werpnummers, terwijl Liesl zich focust op het lopen. De achttienjarige Yanah is meteen ook de jongste van de hoop, maar ze laat zich niet zomaar doen.

Zeilclub VVW Galgenweel uit Antwerpen. Niels en Emma zijn een vrolijk duo zeilmonitoren dat elkaar graag plaagt. Niels is een alleskunner want naast een zeiler is hij ook triatleet, maar in de boot heeft Emma de bovenhand.

Baseballclub Royal Greys uit Merksem. Don en Tom zijn rasechte Antwerpenaren. Don speelt al heel zijn leven softball en Tom is trainer op de club. Ze winnen graag maar zijn ook niet vies van een pintje na de match.

Waterpoloclub Mannekenfish uit Brussel is een LGBTQIA sportteam. Philippe richtte de club mee op en was vroeger een succesvol zwemmer, terwijl Lennie pas komt piepen in de waterpolowereld.

De BV van deze week is Linde Merckpoel. Zij deed vroeger aan volleybal en liep al enkele marathons, al is dat wel al enkele zwangerschappen geleden.

'Goed Gespeeld!' is een programma van De chinezen voor VRT 1, in samenwerking met Sport Vlaanderen in het kader van VIP2024 (Vlamingen in Parijs 2024).

'Goed Gespeeld!', vanaf 13 mei elke weekdag om 19.40 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX. Maandag tot en met donderdag zijn de reguliere uitzendingen, op vrijdag volgt telkens een terugblik door de ogen van de BV en Siska Schoeters.

 

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers