Karine Claassen gaat 'Op een Ander' in bijzondere leefwerelden

maandag 22 april 2024
Foto: VRT CANVAS - © VRT 2024

Karine Claassen gaat op bezoek bij gewone mensen in ongewone en moeilijk toegankelijke leefwerelden. Die werelden lijken ver van ons bed, maar liggen dichter bij ons dan we soms denken.

Karine probeert laag per laag te onderzoeken wat deze mensen drijft en probeert op haar eigen manier eclectische personages te doorgronden.


Karine leeft mee en gaat in gesprek met mensen die op een andere manier in het leven staan dan wat als normaal wordt aanzien. Ze leven in hun eigen bubbel, binnen of net buiten onze maatschappij. Ze hebben hun eigen minimaatschappij gevormd, met hun eigen regels, codes, normen en waarden. Ze hebben een andere kijk op het leven en hoe het te leiden. Ze zijn alles wat niet mainstream is.

Zijn 'zij' (wereld)vreemd, of kunnen 'wij' net veel van hen leren? Karine gaat in dialoog en verbinding en ontdekt telkens een hele nieuwe wereld, recht in onze eigen achtertuin.

Karine Claassen: 'In deze snelle en chaotische wereld van vandaag vergeet ik soms om gewoon eens stil te staan en een ander te leren kennen. Deze reeks maken heeft mij op een andere manier doen kijken naar wat ik soms misschien te vanzelfsprekend neem. Ik heb mensen ontmoet die vaak radicaal voor iets staan en waar ik aanvankelijk misschien wat scheef naar zou kijken. Door vooroordelen en omdat ik ze niet ken. Toch hebben ze me telkens vijf dagen toegelaten in hun leefwereld of intieme kring, en dat was allesbehalve evident. Ik stond er soms met open mond naar te kijken. Wat ik voelde was diepe ontroering, boosheid, frustratie maar ook hoop. Ik was het niet altijd eens, maar ze hebben me zoveel geleerd. En dat proces wil ik graag met jullie delen. Misschien reiken we dan soms iets sneller de hand naar een ander die je niet kent.'

Aflevering 1: Sint-Pius X
In hartje Antwerpen, midden in de Joodse buurt, ontdekt Karine het zeer orthodoxe priesterbroederschap Sint-Pius X. Drie priesters en een broeder leven er samen onder het dak van een kerk die steeds populairder wordt, ook bij jonge gezinnen. Pius X staat nochtans bekend om zijn ultraconservatisme. De paus riep hen zelfs op het matje omdat ze té conservatief zouden zijn. Karine probeert te begrijpen waarvoor deze mensen staan, al voelt het als dansen op een slappe koord.

'Op een Ander' is een programma van Borgerhoff & Lamberigts.

'Op een Ander', vanaf dinsdag 23 april om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers