Dit zijn de eerste beelden van 'Het Conclaaf': 7 toppolitici met Eric Goens op weekend in de Ardennen

zaterdag 4 mei 2024
Foto: VTM - © DPG Media 2024

In de aanloop naar de verkiezingen op zondag 9 juni trekken politieke kopstukken van het ene debat naar het andere politiek duel. Bij VTM wordt dat debat unieker dan ooit. Voor het eerst in de geschiedenis komen in 'Het Conclaaf' zeven onbetwiste toppolitici een weekend lang samen, voor een ongezien verblijf in een idyllisch kasteel middenin de Ardennen.

Vanaf donderdag 16 mei laten Alexander De Croo (Open VLD), Petra De Sutter (Groen), Bart De Wever (N-VA), Raoul Hedebouw (PVDA), Sammy Mahdi (CD&V), Conner Rousseau (Vooruit) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) zich er op de rooster leggen door Eric Goens én door elkaar. Op welke vlakken kunnen er bruggen gebouwd worden? Of is het water te diep? De zeven politieke zwaargewichten gaan de confrontatie aan en schuwen geen enkel onderwerp. Zelfs niet “the elephant in the room” tijdens het eerste duel tussen De Croo en De Wever sinds 2020. “Er is bad blood between us”, aldus die laatste.

Eric Goens: “Het was zowel een verhelderende als bij momenten ontluisterende driedaagse. Je merkt dat de politici heel weinig goede relaties met elkaar onderhouden. Sommigen hebben elkaar al bijna vier jaar niet meer gezien. Die confrontatie levert pittige debatten en onthullende conversaties op. Het was voor mij, maar zeker voor de politici een heel bijzonder treffen. Ik heb de voorbije tien jaar al veel gezien, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Hoe verlopen de contacten tussen de grootste politieke spilfiguren van ons land, wanneer ze afgezonderd zijn van de dagelijkse hectiek? In Het Conclaaf debatteren de zeven kopstukken tijdens hun verblijf over wat hen verdeelt, over hoe ze kunnen samenwerken, over het politieke klimaat en de reputatie van de politiek in 2024. Sluit de N-VA een Vlaamse regering met Vlaams Belang volledig uit? Waarom is Sammy Mahdi “the most hated man in the castle”? Hoe valt de terugkeer van Conner Rousseau bij de kopstukken? En hoe legt Raoul Hedebouw uit dat zijn partij vorig jaar 662.000 euro uitgaf aan promo op sociale media?


 

Bekijk de eerste beelden van 'Het Conclaaf' hier:


 

Daarnaast zet Eric Goens de kopstukken lijnrecht tegenover elkaar in rechtstreekse duels én onderwerpt hij hen één voor één aan een ultieme politieke biecht. Naast pittige discussies is er ook ruimte voor vrije tijd. Rousseau, De Wever en Van Grieken roeren voor het eerst samen in de (spaghetti)potten, De Sutter en De Wever proberen elkaar - voor één keer letterlijk - schaakmat te zetten en Van Grieken, De Sutter en Mahdi trekken samen de bossen in voor een fikse wandeling. Levert dit conclaaf ook af en toe witte rook op?

'Het Conclaaf' is vanaf donderdag 16 mei vier weken lang om 21u50 te zien bij VTM en op VTM GO.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers