'Eurosong 2014': Vlaanderen kiest massaal voor Axel Hirsoux (+reactie)

maandag 17 maart 2014

Kan Axel Hirsoux potten breken in Europa met zijn nummer 'Mother'? Het antwoord op die vraag moeten we je helaas schuldig blijven tot zaterdag 10 mei, want dan vindt in Kopenhagen de finale van het 59ste Eurovisiesongfestival plaats.

Maar Vlaanderen heeft er alvast vertrouwen in. Zondagavond kreeg de Waalse zanger tijdens een grootse finale maar liefst 57,31 procent van de stemmen van het thuispubliek. Fenomenaal!


De Belgische selecties voor het Eurovisiesongfestival hebben we alweer achter de kiezen. Zes artiesten, zeven internationale jury’s en televisiekijkend Vlaanderen mochten zondagavond, tijdens een grootse finale, uitmaken wie ons land zal vertegenwoordigen op Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. De zes finalisten gooiden al hun troeven op tafel in de hoop het felbegeerde ticket naar Kopenhagen te bemachtigen.

Voor deze apotheose trok de VRT alle registers open. Het Antwerpse Sportpaleis werd in beslag genomen en tal van internationale gasten mochten de revue passeren tijdens een daverende afterparty. Een gedurfde zet die de openbare omroep zich nog lang zal beklagen. Door de tegenvallende ticketverkoop zag de omroep zich genoodzaakt zijn partners aan te spreken en hen de tickets cadeau te geven. De interesse in 'Eurosong' is duidelijk minder groot wanneer er met geld over de brug moet worden gekomen.

Maar laten we snel terugkeren naar het muzikale gebeuren, want het niveau van zondagavond lag beduidend hoger dan we gewoon waren bij de halve finales. Het kaf was van het koren gescheiden en in tegenstelling tot andere jaargangen van 'Eurosong', was er dit keer geen plaats voor opvallende acts. Zowel jury als publiek hebben blijkbaar geleerd uit het verleden en kiezen resoluut voor sterke stemmen. En laat ons eerlijk zijn, qua zang en inleving was het moeilijk opboksen tegen Axel Hirsoux.

De puntentelling begon alvast interessant. De internationale jury's maakte het nog spannend, maar gaven uiteindelijk toch de meeste punten aan Hirsoux. De experten, die deze keer enkel hun mening en favoriet mochten aanduiden, kozen unaniem voor de Waalse zanger. Het thuispubliek moest de knoop uiteindelijk doorhakken. Even leek het spannend te gaan worden toen Bandits en Axel Hirsoux als enige kandidaten overbleven. Zou het jonge geweld zo overweldigend hebben gestemd voor hun jongens, of koos Vlaanderen massaal voor de charmes van Axel? Uiteindelijk mocht de gedoodverfde favoriet van de avond de overwinning op zijn naam schrijven.

Na een vermoeiende avond, vol spanning en emotie, konden we de 31-jarige Hirsoux strikken voor een kort interview. Omdat de zanger al vele interviews achter de rug had, werden we door de organisatie vriendelijk verzocht het interview in het Frans af te nemen. Maar hoe vermoeid Hirsoux ook was, hij stond ons met de glimlach te woord, en wel in het Nederlands.

Mogen wij u allereerst proficiat wensen met de overwinning! Had je het ergens niet verwacht?
'Na de positieve reacties van vorige week begin je wel te hopen, maar het blijft bang afwachten. De jury en de mensen waren zeer positief hier in de zaal en de mensen thuis waren dat blijkbaar ook. Ik wil alle mensen bedanken die voor mij hebben gestemd.'

Je kreeg daarnet een staande ovatie, in het Sportpaleis. Hoe voelde dat?
'In het Sportpaleis een staande ovatie krijgen, is overweldigend. Het is een droom die uitkomt. In november was ik hier ook, maar dan voor het concert van Céline Dion. Nu sta ik zelf in het Sportpaleis en krijg daarbovenop ook nog een staande ovatie. Het was een magisch moment dat ik niet snel zal vergeten.'

Je werkt samen met choreografe Isabelle Beernaert. Kende je haar al voor het 'Eurosong'-avontuur?
'Voor Eurosong was er een grote 'coup de foudre' op artistiek vlak met Isabelle. Het is een geweldige topchoreografe. Ik vind het een gift om met haar te mogen samenwerken en om samen naar Kopenhagen te gaan. Het is een grote dame. Ze is mijn Tinker Bell voor 'Eurosong 2014' en zal dat ook zijn tijdens het grote Eurovisiesongfestival.'

De finale vindt plaats in hetzelfde weekend als moederdag. Kan dit een rol spelen?
'Het kan misschien een voordeel zijn, maar het zal eerder een leuke anekdote zijn. Ik ga het nummer zingen als ode aan alle moeders in de wereld, ook die in België en uiteraard ook voor mijn eigen moeder. Ik hoop dat het nummer en de bijhorende act het Europese publiek kan overtuigen, en zo België kan trots maken op hun song voor het Songfestival.'

Wat zijn de plannen voor de komende weken? Ga je nog wijzigingen aanbrengen aan je nummer?
'Momenteel zijn mijn nummer en act perfect voor me. Maar het kan zijn dat ik de komende weken toch nog enkele aanpassingen zal doen, mocht dat nodig zijn. Ik wil dat mijn nummer en act zo sterk mogelijk voor de dag komen, en dat de boodschap extra in de verf wordt gezet. 'Mother' is echt een goed nummer en de act met Isabelle maakt het nog sterker. We hebben de belichting wat gewijzigd, die zit nu ook goed. Ze zeggen vaak, 'never change a winning team', misschien is het dus goed zoals het nu is. We zullen wel zien.'

We wensen Axel alvast heel veel succes op het Songfestival in Kopenhagen. Op 6 mei komen we te weten of Vlaanderen de juiste keuze heeft gemaakt met Hirsoux. Die dag treedt hij aan in de eerste halve finale van de Europese liedjeswedstrijd.

Foto's van de finale van 'Eurosong 2014' staan online op de Facebook-pagina van TVvisie en in de multimedia SPOTLIGHT op de homepage.


Lees ook:
Axel Hirsoux voor Belgiė naar Kopenhagen (foto's!)
eurosong2014

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers