GeŽngageerde 'Flying Doctors' trekken op roadtrip door de lucht

maandag 20 oktober 2014

Drie geŽngageerde dokters en een piloot brengen een ambulancevliegtuig naar het Virungapark in Oost-Congo. De reeks 'Flying Doctors', vanaf 4 november te zien op Eťn, volgt het viertal op het avontuur van hun leven.

In hun 35 jaar oude Cessna doorkruisen ze Europa, de Middellandse Zee en zes landen in het oosten van Afrika. Het einddoel: het oudste natuurpark van Afrika, waar het toestel een tweede leven krijgt als medisch evacuatievliegtuig voor gewonde rangers.


'Flying Doctors' vertelt het authentieke avontuur van vier jonge mensen. Een roadmovie door de lucht met deze smakelijke ingrediënten: prachtige natuur, spanning, vriendschap en hartverwarmende menselijke verhalen.

Sam Proesmans, Toon Van Genechten en Filip Couturier zijn dokters met een passie voor de wereld en voor Afrika in het bijzonder. Samen met piloot Anthony Caere vertrekken ze op een ongeziene roadtrip door de lucht. Via Egypte, Soedan, Ethiopië en Kenia gaat de reis diep het Afrikaanse continent in. Het doel: de Cessna 206, hét broussevliegtuig bij uitstek, op zijn eindbestemming krijgen. De reis voert langs
de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen op de wereld. De vier vliegen over de Nijlvallei, houden halt in het streng islamitische Soedan en slapen onder de vleugel midden in een nationaal park.

Omdat het toestel regelmatig moet bijtanken, stoppen de vier in alle landen die op de route liggen. Sam, Toon en Filip hebben alle drie een grote interesse in ontwikkelingssamenwerking en wereldwijde gezondheidszorg. Ze gebruiken de tussenstops om overal waar ze komen lokale projecten te bezoeken.

De drie dokters draaien een dag mee met een studente geneeskunde aan de enige vrouwenuniversiteit van Soedan, werken mee in een NGO-ziekenhuis in één van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld en zijn erbij als een zonnepomp in Oeganda voor het eerst water oppompt voor de lokale bevolking.

Roadmovie door de lucht
Maar de reis is geen wandeling in het park. Op een landingsbaan in Kenia blokkeert de gashendel tijdens de landing en moet piloot Anthony alles op alles zetten om het vliegtuig veilig aan de grond te zetten. De onverharde landingsstrook in het Virungapark is zelfs ronduit levensgevaarlijk.

De vier Vlamingen laten het vliegtuig achter in de handen van de Belgische prins Emmanuel de Merode, de directeur van het Virungapark. Hij zal de Cessna inzetten om medische hulpmiddelen naar de bevolking rond het park te brengen en om gewonde rangers te evacueren. In het park zijn meer dan dertig verschillende rebellengroepen actief en de rangers raken regelmatig gewond bij vuurgevechten.

Wie zijn de 'Flying Doctors'?

Anthony Caere (33, Oostkerke, Damme)
De automecanicien van opleiding heeft van vliegen en alles wat met vliegtuigen te maken heeft, zijn passie gemaakt. Hij ondernam in het verleden al een poging om de wereld rond te vliegen in een zelfgebouwd vliegtuig, maar moest het toestel toen met een brandende motor landen ergens op de Filippijnen. Het luchtruim is voor de West-Vlaamse avonturier zijn thuis. Voor deze trip was Afrika voor Anthony onontgonnen terrein. 'Flying Doctors' opent voor hem een nieuwe wereld.

Sam Proesmans (26 jaar, Antwerpen)
Sam is afgestudeerd als arts en specialiseert zich verder in de interne geneeskunde. Eerder trok hij samen met Toon en Filip naar Myanmar en deed hij stage in een Zuid-Afrikaans ziekenhuis.

De internationale gezondheidszorg is Sams passie: hij droomt van een carrière bij de Verenigde Naties of in een grote NGO. De reis naar Congo is een enorme kans om zijn kennis en ervaring uit te breiden.

Toon Van Genechten (26 jaar, Antwerpen)
Nu hij afgestudeerd is als arts, specialiseert Toon zich verder in de kindergeneeskunde. Hij heeft een aangeboren talent om kinderen op hun gemak te stellen.

Toon is een sportman en wereldreiziger, die al door vier continenten trok. Samen met Sam en een collega-geneeskundestudent bracht hij in 2012 een zelfgebouwde ambulance naar een Tanzaniaans ziekenhuis. Hun trip was toen te zien in het programma 'Convoi Exceptionnel' op Eén.

Filip Couturier (26 jaar, Antwerpen)
Net als Sam specialiseert Filip zich in de interne geneeskunde. Ook hij heeft al ervaring met werken in buitenlandse ziekenhuizen. In Zuid-Afrika ontsnapte hij na een prikaccident maar net aan besmetting met HIV.

Filip maakte geen deel uit van de ploeg van 'Convoi Exceptionnel', maar is niet minder avontuurlijk aangelegd. Hij reisde al door India met de rugzak en ziet de reis naar Congo als een unieke gelegenheid om op plaatsen te komen die anders onbereikbaar zijn.

'Convoi Exceptionnel'
Sam en Toon waren eerder te zien in het Eén-programma 'Convoi Exceptionnel'. Samen met medestudent Ben Geys bouwden ze een jeep om tot ziekenwagen, die ze naar Tanzania brachten. Vanuit de hoofdstad Dar-Es-Salaam reden ze er 1500 km mee naar het Nkoaranga-ziekenhuis, waar een Vlaamse kinderverpleegkundige een pediatrie had opgericht.

De reis van 'Flying Doctors' brengt Sam en Toon terug op een aantal plekken die ze ook toen bezochten, zoals het spectaculaire Lake Natron en de indrukwekkende natuurparken op de grens tussen Kenia en Tanzania.

De makers
'Flying Doctors' is een reeks van het productiehuis Geronimo, dat eerder de reeksen 'Missie Mosango' en 'Convoi Exceptionnel' voor Eén maakte. 'Missie Mosango' volgde zes jonge hulpverleners op hun stage in een brousseziekenhuis in Congo en werd zopas nog genomineerd voor een International Emmy Award.

Voor Canvas maakte Geronimo de documentaire reeks 'Soundtrack', die ook genomineerd werd voor een International Emmy Award, en de reeks 'De Wereld & Ik', met reportagemaakster Sofie Peeters.

Het team dat 'Flying Doctors' maakte, is nagenoeg hetzelfde als de ploeg achter 'Soundtrack' en 'Missie Mosango'.

Aflevering 1: klaar voor de grote oversteek
Piloot Anthony en de drie dokters Sam, Toon en Filip bereiden zich in België voor op de reis. Sam neemt last-minute vlieglessen om in noodgeval de stuurknuppel te kunnen overnemen van Anthony. Alles is klaar voor de grote oversteek richting Afrika, maar slecht weer boven de Middellandse Zee zou nog wel eens roet in het eten kunnen strooien.

'Flying Doctors', vanaf 4 november elke dinsdag om 22.30 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Miranda en Michel emigreren met hun zes kinderen naar een piepklein dorpje in het midden van Frankrijk. Hier willen ze een camping beginnen en gÓtes bouwen in een oude schuur. Maar al snel blijkt dat het halen en brengen van alle kinderen naar de verschillende scholen in de buurt zoveel tijd kost dat de verbouwing op de tweede plaats komt. Gaat het ze lukken de camping en gÓtes af te hebben voor het hoogseizoen?

'Het Roer Om', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers