Kinderjournaal 'Karrewiet' blaast 20 kaarsjes uit

woensdag 9 februari 2022
Foto: Ketnet - © VRT 2022

Vrijdag 11 februari blaast 'Karrewiet' twintig kaarsjes uit. Het kinderjournaal van Ketnet viert dat met een feestelijke uitzending. Die speciaal voor de gelegenheid wordt gepresenteerd door de drie ankers samen: Jelle Mels, Meryem El Mandoudi en Amber Janssens. Samen blikken zij terug op de hoogtepunten van de afgelopen twintig jaar.

''Karrewiet' is na twintig jaar relevanter dan ooit. Kinderen zien en horen overal nieuws. Op TikTok, instagram, op tv en op de radio. Er circuleert veel fake news op sociale media. Wij brengen in die wildgroei duiding en context. We hebben aandacht voor de mening van en  de interactie met kinderen. Zo willen we hen helpen om kritisch te leren nadenken in een gepolariseerde maatschappij', vertelt Katrien Van Der Slycken, hoofd JONG bij VRT NWS.


'Karrewiet' ging van start in januari 2002 en is twintig jaar later dé referentie wat betreft nieuws voor kinderen. 'Karrewiet' is de voorbije twintig jaar mee geëvolueerd met de nieuwsbehoefte van kinderen. Zes restylingen, honderden kindreporters, heel wat exclusieve interviews en drie nieuwsankers later geeft ons jeugdjournaal nog dagelijks uitleg en context bij het nieuws uit de brede actualiteit en uit de kinderen hun leefwereld. 'Karrewiet' is ook niet meer weg te denken uit de Vlaamse en Brusselse klassen. Bij heftige nieuwsmomenten zoals bijvoorbeeld de aanslagen in Zaventem en de weerslag van de coronacrisis op kinderen in armoede heeft 'Karrewiet' ook impact. Het verhaal van Dylan beroerde iedereen en geraakte op de politieke agenda. 'Karrewiet' doet dus meer dan nieuws en duiding brengen. 'Karrewiet' geeft kinderen ook een stem.

'Karrewiet' in tien weetjes
- 'Karrewiet' veranderde zes keer van vormgeving sinds de start in 2002.
- Sinds 2018 wordt 'Karrewiet' gepresenteerd door een anker: eerst Jelle Mels en Meryem El Mandoudi en vanaf 2020 ook Amber Janssens.
- Er was een 'Karrewiet' lied en later ook een 'Karrewiet' klip. 'Karrewiet' had ooit een eigen gezelschapsspel: het Karrewietspel.
- Tijdens de verkiezingen in 2019 was er 'De Grote Karrewiet Verkiezingsshow' met de voorzitters van de politieke partijen. Een primeur voor het kinderjournaal.
- In 2019 werd 'Karrewiet' één keer gepresenteerd door de grote Martine Tanghe van 'Het Journaal'. Zij verving toen Jelle en Meryem, die zich voorbereidden op 'De Grote Karrewiet Verkiezingsshow'.
- 'Karrewiet' brengt reportages van over de hele wereld en laat de kinderen zo kennismaken met andere landen (VS, Israël, Filipijnen, Ecuador, ...)
- Door de jaren heen werkte 'Karrewiet' met honderden kindreporters die aan politici, BV's en andere kinderen vragen stelden.
- De journalisten Freek Braeckman, Inge Vrancken en Gitte Van Hoyweghen leerden het vak bij 'Karrewiet'. Ook Liesbet Vrieleman (ondertussen directeur Informatie bij de VRT) werkte ooit bij 'Karrewiet'.
- In maart 2021 maakte 'Karrewiet' een special met premier Alexander De Croo waar kinderen vragen konden stellen over het coronabeleid.
- De afgelopen twintig jaar heeft 'Karrewiet' heel wat bekende mensen geïnterviewd: Steven Spielberg, Romelu Lukaku, Greta Thunberg, Kevin De Bruyne… Het programma had zelfs een exclusief interview met Koning Filip.

Twintig jaar 'Karrewiet' op vrijdag 11 februari omstreeks 17.50 uur op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraďne lopen op. Macron probeert om escalatie te voorkomen, maar desondanks valt Rusland het land binnen. Regisseur Guy Lagache heeft een ongekende toegang tot Macron. Hij reist mee naar Kiev, Brussel en Moskou en filmt gesprekken van Macron met wereldleiders, waaronder een belangrijk telefoontje met Vladimir Poetin. Na het uitbreken van de oorlog zien we hoe Macron zijn werk voortzet en voor elkaar krijgt dat de EU Oekraďne militair en financieel te hulp komt.

'2Doc: A President, Europe and War', om 23.30 uur bij de VPRO op op NPO 2.

Dossiers