Nieuwe Noorse misdaadreeks 'Furia' over internationaal extreemrechts complot op Canvas

vrijdag 26 november 2021
Foto: Canvas - © VRT 2021

'Furia' is een achtdelige politieke thriller over een ondergedoken politieman en een infiltrante in een Noorse extreemrechtse terreurgroep. Door de omstandigheden gedwongen bundelen ze hun krachten om een grote aanslag in Berlijn te voorkomen.

Op de vlucht voor zijn verleden vestigt de voormalige geheimagent Asgeir zich samen met zijn dochtertje in het rustige dorpje Vestvik in het westen van Noorwegen. Daar wordt hij niet alleen geconfronteerd met een aanslag op een plaatselijk vluchtelingenkamp maar ook met de extreemrechtse blogster Furia. Die verspreidt haar duistere denkbeelden via sociale media naar een internationaal publiek. Maar Furia is niet wie ze lijkt te zijn. Eigenlijk heet ze Ragna en is ze als undercoveragente geïnfiltreerd in een identitaire terreurcel.


Een moordaanslag brengt Asgeir en Ragna in gevaar. Asgeir kan niet langer aan de kant blijven staan en neemt zijn verantwoordelijkheid op. Het onwaarschijnlijke koppel raakt betrokken in een complot dat het plaatselijke conflict ver overstijgt en hen van de Noorse fjorden naar de Duitse hoofdstad brengt.  Want daar in Berlijn, op de vooravond van de verkiezingen, preken radicale politici polarisatie en beramen extremisten een aanslag van 9/11-proporties die de toekomst van heel Europa op het spel zet…


De schaduw van Anders Breivik
'Furia' is geen klassieke 'nordic noir' reeks, maar een mix van een undercoverthriller en een politiek drama. De makers lieten zich inspireren door de politieke actualiteit en de extreemrechtse terreur in Noorwegen en de rest van Europa, en dan vooral door de aanslagen van Anders Breivik in 2011.

'Furia' is en coproductie van het Noorse Monster Scripted en het Duitse X Filme (van 'Babylon Berlin'). De hoofdrollen worden vertolkt door Pål Sverre Hagen (Asgeir) en Ine Marie Willmann (Ragna), beiden onlangs nog te zien op Canvas in 'Exit'.

De reeks werd bedacht en geschreven door Emmy-winnaar Gjermund Stenberg Eriksen (Mammon). Over de achtergrond van 'Furia' zegt hij: 'We wilden tonen welke krachten dit soort terreur aansturen. Wel, het zijn mensen die op ons lijken. Het nieuwe extreemrechts heeft een andere gedaante aangenomen. Ze dragen geen uniformen, ze zwaaien niet met vlaggen op straat en verkopen geen neonazi-praat. Ze zijn veel gesofisticeerder, soms goed opgeleid en in staat om kwaad te veroorzaken dat in niets lijkt op wat we vroeger van extreemrechts zagen.'

'Als het hier kan, dan kan het overal'
Met al die Scandinavische misdaadreeksen zou je het misschien niet denken, maar in Noorwegen worden nauwelijks moorden gepleegd. In de eerste drie maanden van 2021 zelfs geen enkele. 'Noorwegen is een van de veiligste landen ter wereld', bevestigt Eriksen. 'En die paradox maakt ons verhaal zo universeel. Er zijn in Noorwegen heel weinig migranten in vergelijking met andere landen. En toch wordt ook hier angst gezaaid en zet extreemrechts mensen ook hier aan tot haat en geweld. Als het hier kan, dan kan het overal.'

Anders dan het klassieke beeld in de 'nordic noir' is het Noorwegen van 'Furia' een idyllisch land met naar Scandinavische normen veel licht en kleur. Vooral het dorpje Vestvik, waar Asgeir woont, ziet er bijzonder beeldig uit. Dat zorgt voor een groot contrast met het donkere verhaal.

'Furia', vanaf zaterdag 27 november om 20.35 uur op Canvas (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT NU.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers