Nieuw op Canvas: 'Borderline - Wat grenzen doen met mensen'

zaterdag 13 november 2021

Borderline is een vanuit Vlaanderen ge´nitieerde, internationale reeks auteursdocumentaireserie over grenzen en wat die doen met landschappen, gemeenschappen en mensen. Zes Europese filmmakers tonen hoe die stippellijntjes op de kaart in werkelijkheid heel diverse vormen kunnen aannemen en grote gevolgen hebben.

De Vlaamse cineaste Annabel Verbeke (We will remember them) maakte een documentaire over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De andere films gaan over grenzen tussen Bosnië en Kroatië, Litouwen en Wit-Rusland,  Zweden en Noorwegen, Litouwen en Kaliningrad (Rusland), en Servië en Kroatië.


'Borderline' duikt in het leven van mensen die dagdagelijks met die grenzen geconfronteerd worden. Hierdoor weerspiegelt ‘de grens’ op een unieke manier wat er zich aan beide zijden ervan afspeelt en hoe mensen naar elkaar kijken. 'Borderline' vertelt het verhaal van een sterk veranderd Europa vanuit zijn diverse en tegelijk ambigue begrenzing, die het continent tegelijk samenhoudt en verdeelt.

Het project Borderline werd bedacht in Vlaanderen, maar gaandeweg raakten heel wat internationale partners bij de productie betrokken. Filmmakers, producenten, technische en artistieke crew, filmfondsen en omroepen uit Noorwegen, Zweden, Litouwen, Kroatië, Slovenië, Ierland, Noord-Ierland, Italië en Samiland werkten mee aan dit bijzondere project.

Aflevering 1: The Wire
Een film van Tiha K. Gudac – zondag 14 november

Op de grens tussen Slovenië en Kroatië ligt de prachtige Kupa-regio, genoemd naar de gelijknamige rivier. De streek ligt op de reisroute van vele vluchtelingen die de Europese Unie willen bereiken vanuit Bosnië. Om die instroom een halt toe te roepen, besloot Slovenië op zekere dag een groot hek en prikkeldraad te installeren op de grens met Kroatië, dwars de Kupa-streek.  Daardoor werd Kroatië, lid van de EU maar niet van Schengen, ongewild een bufferstaat. Door de plaatsing van het hek kwam het dagdagelijkse leven rond de rivier nagenoeg tot stilstand. De bewoners leggen zich echter niet zomaar neer bij die politieke keuzes.

'Borderline' is een internationaal samenwerkingsproject dat begon in Vlaanderen (Canvas en Off World). Vanaf zondag 14 november om 22.00 uur op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers