'Op Slot': Michaël Van Droogenbroeck maakt balans op van de coronacrisis

dinsdag 16 november 2021

In de driedelige reeks 'Op Slot' onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici.

Hoe lang kan een samenleving op slot? Wat is de impact van de ingrijpende maatregelen die onze gezondheidszorg overeind moesten houden?


Michaël volgde gedurende anderhalf jaar zes Vlaamse ondernemers, in een periode waarin hun bedrijf zwaar onder druk kwam te staan. Daarnaast praat hij met de politieke verantwoordelijken over het crisisbeheer en de soms aartsmoeilijke keuzes die ze moesten maken. Zowel voor de ondernemers als voor de politici was het dagelijks aanpassen en bijsturen om het hoofd boven water te houden.

Hun verhaal wordt geïllustreerd met nieuwsbeelden uit het VRT-archief en gekaderd door de analyses van Michaël Van Droogenbroeck. Het resultaat is een beklijvende reconstructie van de coronacrisis, een onwaarschijnlijke rollercoaster die ook vandaag nog altijd niet tot stilstand is gekomen.

'Anderhalf jaar lang heb ik zes ondernemers gevolgd. Anderhalf jaar lang heb ik bij hen de meeste uiteenlopende emoties gezien: van hoop over wanhoop tot woede. Opvallend genoeg overheerst nu bij alle zes relatieve tevredenheid.' - Michaël Van Droogenbroeck

De ondernemers

Andrea De Smedt is zaakvoerster van horecazaak Lief in Mechelen
Ann Dirckx runt de kledingboetiek Othello in Heist-op-den-Berg
Jente Pironet en Sarah Pepels vormen samen de spil van de Indiegroep Portland
Steve Van de Kerkhof is CEO van Plopsaland met vestigingen in onder meer De Panne
Patrick Deboes is zaakvoerder van de arthouse-cinema Sphinx in Gent
Sevda Durukan runt The Studio, een kapperszaak in Heusden-Zolder

De politici

Sophie Wilmès - voormalig premier en nu minister van Buitenlandse Zaken
Alexander De Croo - voormalig vicepremier en nu premier
Maggie De Block - voormalig minister van Volksgezondheid
Pieter De Crem - voormalig minister van Binnenlandse Zaken
Annelies Verlinden - minister van Binnenlandse Zaken
Frank Vandenbroucke - minister van Volksgezondheid
Jan Jambon - Vlaams minister-president

Aflevering 1: In lockdown naar een nieuwe regering
Dinsdag 7 december

In de eerste aflevering zien we hoe het land tussen maart en eind september 2020 evolueerde van wanhoop naar hoop en weer terug. Met de eerste besmettingen, een lockdown, de exit-strategie in fases met nieuwe verstrengingen én versoepelingen tot de verklaring van kersvers premier De Croo: 'Dit land kan zich geen tweede lockdown veroorloven.'

'Op Slot: Michaël Van Droogenbroeck maakt de balans op van de coronacrisis', vanaf dinsdag 7 december om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers