Slim op het internet met Ketnet

woensdag 20 oktober 2021

Volgende week is het Global and European Media Literacy Week. Ketnet lanceert daarom samen met Mediawijs een gloednieuwe videoreeks met tips rond mediawijs omgaan met het internet.

Met deze reeks wil Ketnet kinderen en jongeren handvaten aanreiken om zich op een veilige manier te begeven op het internet. In tien video's nemen Ketnet-wrappers Gloria Monserez en Sander Gillis de Ketnetters mee in de wereld van het internet: hoe kies je een veilig wachtwoord? Wat met games, phubbing en catfishing? De humoristische video's zijn helemaal op maat van kinderen en zijn ook geschikt voor het onderwijs.


Annemie Gulickx, Netmanager Ketnet: 'Kinderen brengen veel tijd door op het internet en weten niet altijd hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan of hoe ze valkuilen op het wereldwijde web moeten herkennen. Met deze grappige video’s op hun maat, willen we hen de tools geven om hun weerbaarheid op digitale platformen te vergroten.'

Minister Benjamin Dalle: 'Kinderen groeien vandaag al van heel jonge leeftijd op met games op de tablet, online chatten met vrienden, foto’s delen op het internet. Het is dus meer dan ooit van belang dat kinderen de gevaren, maar ook de mogelijkheden van het internet kennen. Met leuke video’s op kindermaat blijft die informatie des te beter hangen. Als Vlaams minister van Jeugd en Media sta ik dan ook helemaal achter dit initiatief!'

Elke Boudry, expert mediaopvoeding Mediawijs: 'Kinderen moeten nog veel leren: wat is een veilig wachtwoord, hoe reageer ik online, wat is reclame en wat niet … Deze videoreeks biedt leerkrachten, maar ook ouders en andere begeleiders een houvast om het gesprek met hen aan te gaan over mediawijze thema's.'

Mediawijs ontwikkelde rond deze video's een lespakket waarmee de derde graad in de lagere school aan de slag kan. In het voorjaar van 2022 gaan Ketnet en Mediawijs opnieuw op zoek naar de meest mediawijze klas van Vlaanderen met 'De Schaal van M'.

De video's van Slim op het internet zijn terug te vinden via Ketnet.be en in de Ketnet-app, de lespakketten voor het lager onderwijs zijn terug te vinden via 'De Schaal van M'.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers