Televisiereeks 'De Kroongetuigen' komt nu ook als podcast

woensdag 19 januari 2022
Foto: © DPG Media 2022

Vlaanderen is een true crime-podcast rijker. Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws bewerkten de veelbekeken documentairereeks 'De Kroongetuigen' tot een podcast. Een primeur in Vlaanderen: het is de eerste keer dat een tv-reeks wordt omgezet naar een podcast.

Geert Dewaele, Hoofd projecten bij News City: 'Onze lezers hebben een grote interesse in true crime-verhalen. Het zijn verhalen waarvan je hoopt dat niemand ze moet meemaken en die zich toch ongelofelijk dichtbij afspelen. Vanuit VTM Nieuws hebben we een sterke expertise om die verhalen visueel te brengen, bij Het Laatste Nieuws werken onze reeksen rond lokale crime-verhalen goed en we voelen dat de honger van ons publiek nog niet gestild is. Met deze podcast bedienen we nu ook luisteraars op een innovatieve manier door alle sterktes van onze redacties in te zetten.'


Spraakmakend én waargebeurd
Tussen 2014 en 2017 zond VTM vier seizoenen van 'De Kroongetuigen' uit. Elke aflevering draaide om één spraakmakend, waargebeurd moorddossier uit de Vlaamse geschiedenis, zoals 'De Campingmoord' of 'Het Monster van Elverdinge'. De tv-reeks plaatste de kroongetuigen centraal: nabestaanden, speurders en onderzoeksrechters kwamen aan het woord, afgewisseld met reconstructies door acteurs. En dat sloeg aan. Het eerste seizoen trok meer dan 700.000 kijkers, het vierde en laatste seizoen had zelfs uitschieters tot 1.1 miljoen kijkers.

Niels De Vos, podcastproducer bij DPG Media: ''De Kroongetuigen' was zo sterk omdat je dankzij de verhalen van familieleden en politiemensen heel erg dichtbij komt. In podcastvorm worden die verhalen nog intenser. Het oorspronkelijke verhaal blijft helemaal overeind, we voegen niets toe. En toch is de documentairereeks nog beklijvender in podcastvorm, dat is de kracht van klank zonder beeld.'

Vanaf woensdag 19 januari is de eerste aflevering van 'Kroongetuigen, de podcast' te beluisteren via HLN.be, in de HLN app en op de bekende podcastkanalen. Zeven weken lang wordt elke woensdag een aflevering van 45 minuten gedeeld.

Woensdag 19 januari - aflevering 1: De Zaak Horion
Op 23 juni 1979 wordt België opgeschrikt door één van de gruwelijkste, meest spraakmakende misdaden uit onze geschiedenis. In Sint-Amandsberg worden het gezin van autohandelaar Roland Steyaert koelbloedig vermoord. Snel komen de speurders op het spoor van de twee daders, Freddy Horion en Roland Feneulle. Na lange, uitputtende verhoren volgen uiteindelijk hun bekentenissen.

In de eerste aflevering van 'De Kroongetuigen' vertellen drie getuigen - de toenmalige onderzoeksrechter, een politieman en één van de nabestaanden - het aangrijpende verhaal. We ontdekken wat de daders bezielde om zo brutaal en koelbloedig te werk te gaan.

Persbericht DPG Media

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers