Unieke docureeks 'F-16' nieuw op VTM

dinsdag 13 maart 2018

In de nieuwe reportagereeks 'F-16' van VTM NIEUWS spreken F-16 piloten voor het eerst. 'Voor de eerste keer hebben we beslist om toegang tot Kleine Brogel te verlenen. We willen ons tonen en transparant zijn', zegt Generaal-majoor Vlieger SBH Fred Vansina.

Met ongeveer 1.500 medewerkers is Kleine Brogel het epicentrum van 'F-16'. Dagelijks wordt hier getraind volgens het motto: 'Train as you fight, fight as you train'. Er wordt geoefend op onder meer nachtvluchten, wapeninzet, formatievliegen, luchtgevechten enz. Allemaal nodig om de piloten klaar te stomen voor de 'real deal' op missie.


Ook wordt het Belgische, Nederlandse en Luxemburgse luchtruim gemonitord door twee F-16's die stand-by staan en binnen het kwartier de lucht in kunnen om een eventuele dreiging af te slaan. Dit Quick Reaction Alert (QRA) is 24 uur per dag en zeven dagen op zeven stand-by. Een jaar lang is het werk en leven van de Belgische F-16 piloten gevolgd bij operaties boven oorlogsgebied, op oefening in het buitenland en bij het dagelijkse werk op de vliegbasis van Kleine Brogel. Ook zijn de elitepiloten bereid gevonden om te getuigen over hun werk, hun wereld en hun leven.

In deze reportagereeks opent de Belgische Luchtmacht voor de eerste maal haar deuren van de anders zo gesloten wereld van het supersonische gevechtsvliegtuig F-16. Negen piloten komen in 'F-16' aan het woord. De meesten zijn volledig herkenbaar, toch wordt voor hun eigen veiligheid hun echte naam niet gebruikt. In hun wereld is het de traditie elkaar met de nickname  te noemen. Op die manier zal Vlaanderen  onder meer kennis maken met flamboyante bijnamen als Sprinkler, Chipo, Shell of Gizmo.

Maar niet alleen de piloten passeren de revue. Het wordt al snel duidelijk dat er veel personeelsleden nodig zijn om één F-16 in de lucht te krijgen en te houden. Om één vlucht voor te bereiden zijn er 70 mensen op de grond nodig.

Barry, 24, is de jongste piloot uit de reeks. Momenteel is hij actief in 349, één van de twee squadrons in Kleine Brogel. Op zijn eenentwintigste zat hij al aan de stuurknuppel van een F-16.

Baseco, 50, is als basiscommandant van Kleine Brogel verantwoordelijk voor de coördinatie tussen de verschillende groepen.

Chipo, 27, wordt in de serie gevolgd vanaf zijn eerste solovlucht met een F-16 en door zijn ogen zien de kijkers welke cursussen en vaardigheden een F-16 piloot onder de knie moet krijgen.

Gadis ,27, wordt gevolgd tijdens zijn eerste missie boven oorlogsgebied.

Gizmo ,41, was de laatste drie jaar vooral demo-piloot voor Defentie  en leefde van air-show naar air-show.

Scalle ,50, vloog veel over oorlogsgebied, nu is hij verantwoordelijk voor alle vliegoperaties op de basis. Maar na vele jaren op de F-16 verhuist hij nu naar Beauvechain om jongeren in het begin van hun F-16 carrière
op te leiden.

Shell, 44, neemt na 20 jaar afscheid van de F-16.

Sprinkler, 27,  leert momenteel de leiding te nemen over twee vliegtuigen en Tobi ,32,  over meer dan twee vliegtuigen.

Padre ,49, is als aalmoezenier de steun en toeverlaat van veel F-16 piloten. Op gevaarlijke missies biedt hij een luisterend oor.

De opnames van 'F-16' namen bijna een jaar in beslag. Reportagemaker Koen Remans heeft met deze reeks geleerd dat F-16 piloten ook maar gewoon mensen van vlees en bloed zijn, maar met een bewonderenswaardige passie voor hun job en een onuitputtelijke drang naar perfectie.

'F-16', vanaf dinsdag 20 maart om 21.45 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers