Wie volgt Udo op in nieuwe 'X Factor'?

dinsdag 2 september 2008

In het najaar van 2005 introduceerde vtm met 'X Factor' de grootste zoektocht ooit naar nieuw zangtalent op de Vlaamse buis. Ontegensprekelijk ook de meest gevarieerde, want in 'X Factor' komen alle muziekstijlen aan bod – van pop over r&b tot ... country & rock- én krijgt iedereen een podium: de beginnelingen (16- tot 24 jarigen), de laatbloeiers (25-plussers) en de groepen (van duo's tot zangkoren).

U


do werd de winnaar van de eerste editie van 'X Factor' en greep met beiden handen dit 'gouden ticket' om een stevige zangcarrière uit te bouwen. Zijn eerste album 'U Turn' werd een hit met singles als 'Isn't it Time' en 'Winter in July', zijn live-concerten zijn telkens weer talk of the town omdat hij met zijn machtige soulstem de juiste snaar weet te raken, en zijn tweede album 'Good Things Coming' voorspelt een lange toekomst. Tussen de bedrijven door kaapte Udo ook nog met de Tura-klassieker 'Ik mis je zo' de overwinning weg in het tv-programma 'Zo is er maar één' en profileert hij zich almaar meer als liedjesschrijver.

Vanaf dinsdag 9 september 2008 brengt vtm de tweede editie van 'X Factor' op het scherm. En we hebben niets aan het toeval overgelaten om nieuw muzikaal talent te traceren. Niet alleen hebben we in de vijf provincies a capellaaudities georganiseerd, we zijn met de 'X Pressor', zeg maar een mobiele auditiestudio op een vrachtwagen, tot in de verste uithoeken van Vlaanderen gereden om talent te scouten. Iedereen die zijn zangkunsten en charisma wou bewijzen, kon à la minute deelnemen aan deze mobiele audities.

Tijdens de audities werden de muzikale Vlamingen die de ambitie hebben om van hun passie hun beroep te maken, beoordeeld door Maurice Engelen, Do en Kris Wauters. Drie krakken die naast hun passie voor muziek perfectionisme als gemene deler hebben. Wees gerust dat ze het kaf van het koren gescheiden hebben en dat de ruwe diamanten hen niet zijn ontglipt. Maar het moet ook gezegd dat de beste stemmen in elke categorie selecteren heel geregeld pittige discussies opleverde.

De drie jurydelen houden er immers niet altijd dezelfde visie op na, en ook dit backstage-verhaal zal in de uitzendingen aan bod komen. De battle of the judges zal er in de tweede fase van de wedstrijd toe leiden dat de wegen van Maurice, Do en Kris scheiden. Ze krijgen elk een categorie toegewezen die ze moeten coachen en de beste acts daaruit klaarstomen voor de grote live -shows. Zonder meer een titanenopdracht, maar ze zullen er keihard voor gaan. En gelukkig staan ze er niet alleen voor.

Samen met hun hulpcoaches maken ze de ultieme selectie. Een goeie keuze maken, moet uiteraard doordacht gebeuren. Daarom wordt er een heus bootcamp in het Kursaal van Oostende georganiseerd, waar het aantal kandidaten uitgedund wordt tot 6 en meteen aansluitend is er de ultieme selectie naar de 4 meest fantastische acts die doorgaan naar de live-shows.

Het spreekt voor zich dat Maurice, Do en Kris tijdens de live-shows niets aan het toeval zullen overlaten om hun poulains te laten schitteren op het podium. Elk facet van de performance zullen ze onder de loep nemen: de keuze van het juiste nummer, de perfecte look, de choreografie op het podium , enz. Kortom, ze zullen hun vakkennis, expertise en beroepseer in de schaal leggen om de talenten die hen zijn toevertrouwd te laten groeien op het podium en één van hen naar de ultieme overwinning, zeg maar naar het felbegeerde platencontract, te leiden.

Gedurende het ganse parcours kunnen de kandidaten rekenen op de sympathie van gastvrouw Hadise. Zij weet perfect hoe het voelt om een muzikale droom te hebben en hoe belangrijk een platencontract is. Hadise waagde zelf haar kans in 'Idool 2003' en vond zo haar weg naar het grote publiek, zowel nationaal als internationaal. Presenteren deed Hadise reeds in haar vaderland Turkije, waar ze voor een miljoenenpubliek host was van Turkiye Popstar, de lokale versie van 'Idool'. Met 'X Factor' breit Hadise hier met veel enthousiasme een vervolg aan.

De afleveringen in een notendop

  • Aflevering 1: Audities in West-Vlaanderen + Kennismaking met de kandidaten tijdens de a capella-audities én met de aanpak van juryleden Do, Kris Wauters en Maurice Engelen.
  • Aflevering 2: Audities in Antwerpen
  • Aflevering 3: Audities in Vlaams Brabant
  • Aflevering 4: Audities in Oost-Vlaanderen
  • Aflevering 5: Audities in Limburg
  • Afleveringen 6-7: Supersize Bootcamp, met de selectie van 6 kandidaten in elke categorie Do, Kris Wauters en Maurice Engelen krijgen elk een categorie onder hun hoede en moeten tijdens het Supersize Bootcamp de beste stemmen selecteren. En dat doen ze elk op hun manier. Do, Kris en Maurice geven elk een specifieke proef om de kandidaten te testen op de facetten waar ze veel belang aan hechten.
  • Aflevering 8: De ultieme selectie voor de liveshows: Do, Kris Wauters en Maurice Engelen nodigen elk hun 6 kandidaten uit voor een tweedaagse. Doel: de kandidaten gericht coachen en uitzoeken of het op alle vlakken klikt. Elke coach moet aan het einde van de tweedaagse zijn ultieme selectie maken en beslissen wie de 4 kandidaten zijn die naar de liveshows gaan.
  • Aflevering 9-19: De liveshows: tijdens de liveshows beoordelen de juryleden de acts, maar de kijkers stemmen welke kandidaten ze de volgende week willen terugzien. De juryleden beslissen over het lot van de kandidaten met het minst aantal stemmen achter hun naam.
  • Aflevering 20: Superfinale met 2 kandidaten: de juryleden beoordelen de acts, maar het zijn de kijkers thuis die de winnaar van 'X Factor' kiezen.

De Coaches aka juryleden

MAURICE ENGELEN

Maurice Engelen kent alle facetten van de muziekbusiness. Hij start zijn muzikale loopbaan op jonge leeftijd als manager van verschillende groepen en richt als prille twintiger Antler-Subway Records op. Dit label staat aan de wieg van de rage 'new beat' en groeit uit tot de grootste hitleverancier van de jaren '90.

Terwijl Maurice het platenlabel leidt, bouwt hij ook een internationale carrière uit als artiest. Met Pragha Khan en Lords Of Acid maakt hij brokken tot in Japan en Amerika. In 1994 wordt ook Hollywood zich bewust van Maurice's talent en zijn muziek belandt op heel wat soundtracks, waaronder kaskrakers als 'Basic Instinct', 'Austin Powers' en 'What Women Want'. Begin 1996 gaat Maurice samen met zijn team heel wat remixen doen voor internationale artiesten.

Ondertussen bouwt hij met Praga Khan een stevige fanbasis op in eigen land. Praga Khan is in 2000 de eerste Belgische groep ooit die het hoofdpodium van Rock Werchter mag headlinen. Drie jaar later schrijft Maurice in opdracht van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de muziek voor de eigenzinnige voorstelling 'Not Strictly Rubens' en in het najaar van 2004 is hij met de theatertour 'The Next Dimension' aan een nieuw hoofdstuk toe. Met Praga Khan maakt hij het album 'Soundscraper' en speelt hij in de zomer 2006 op tal van festivals. In 2007 schrijft Maurice Engelen de muziek voor Nic Balthazar's succesfilm 'Ben X'. En later volgt nog de grensverleggende theatertour 'Frame by Frame' waar kunst en technologie naadloos in elkaar Overvloeien.

DO

De meeste artiesten breken eerst door in eigen land voordat ze het überhaupt in het buitenland proberen. En dan nog is wereldfaam maar voor weinigen weggelegd. DO (26) vormt de uitzondering op die regel. Haar eerste grote hit 'Heaven' –een danceversie van de wereldberoemde jaren '80 hit van Bryan Adams– was een enorme Top 10 hit in Spanje, Duitsland en België, stond in de Amerikaanse Top 3 en behaalde de nummer 1 in Engeland, Australië, Nieuw Zeeland en Canada voordat het in de unplugged-versie een groot succes werd in haar thuisland Nederland. Met dezelfde unplugged-versie schoot Do zelfs door naar de nummer 1 positie in de Amerikaanse hitlijsten, met als gevolg dat de nuchtere Brabantse in gigantische stadions voor tienduizenden mensen stond te zingen naast beroemdheden als Puff Daddy en Destiny's Child. Bryan Adams was zo onder de indruk van Do dat hij haar vroeg om tijdens een van zijn Europese shows 'Heaven' te zingen.

Do ontving in 2003 een World Music Award voor Best Dutch Artist, scoorde een nummer 1 hit met 'Voorbij', het duet met Marco Borsato, was genomineerd voor een Edison, en werd tijdens de TMF awards 2004 uitverkozen tot Beste Vrouwelijke Artiest Nationaal. Bovendien werd 'Heaven' in Los Angeles onderscheiden met een 2004 BMI – Pop Award. In 2005 volgt de nominatie 'World Music Awards' in Cannes.

KRIS WAUTERS

Kris Wauters is een vaste waarde in de zoektochten van vtm naar muzikaal talent. Samen met zijn broer Koen presenteert hij 'Idool' en bij de eerste editie van 'X Factor' was hij al jurylid en lag hij als coach mee aan de basis van de overwinning van Udo. Kris Wauters is al bijna 25 jaar aan de slag in de muziekwereld als muzikant, songwriter, producer en zanger. Het begon allemaal in 1984, toen hij samen met zijn broer Koen en Bob Savenberg de groep Clouseau vormde voor een eenmalig aperitiefconcert in Sint-Genesius-Rode.

De groep besloot door te gaan na dat optreden en drie jaar later namen ze hun eerste single op, 'Brandweer'. In 1989 volgde de grote doorbraak met 'Anne'. Clouseau brak alle verkooprecords in Vlaanderen en er ontstond een heuse Clouseaumania. Na een Engelstalige uitstap begin jaren '90 keerde Clouseau terug naar het Nederlands om vanaf dan veel waardering te krijgen voor hun muziek. Sinds 1996 bestaat Clouseau enkel nog uit Koen en Kris.

Als songwriter en producer profileerde Kris zich steeds meer als het muzikale brein van de groep. 20 jaar na hun eerste single is Clouseau groter dan ooit in Vlaanderen: ze hebben meer dan 2 miljoen CD's verkocht en speelden inmiddels 88 keer in een uitverkocht Sportpaleis. Zelfs op wereldvlak vind je nauwelijks straffere prestaties. Het geheim van hun succes: op een eerlijke manier kwalitatieve Nederlandstalige pop brengen, die niemand onberoerd laat. Eerlijkheid en kwaliteit, daar zal Kris zeker ook op letten tijdens X Factor.

'X Factor' is er terug vanaf 9 september 2008 op vtm.

DOSSIER: X Factor 2008 (vtm)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers