Shark Week is terug op Discovery

zondag 28 juli 2019
Foto: © Listenup/Discovery 2019

Na 30 jaar Shark Week zou je denken dat we inmiddels wel alles over haaien weten. Toch valt er nog een hoop nieuws te ontdekken over dit machtige zeeroofdier, blijkt uit deze 31e editie.

Van speciale jaagtechnieken en het mysterie van het verdwijnen van Megalodon tot aan een gewaagde poging van illusionist Andrew Mayne om zicht onzichtbaar te maken voor de haai. Ook is tijdens Shark Week de docudrama 'Capsized: Blood in the Water' te zien, waarin acteurs Josh Duhamel, Tyler Blackburn, Rebekah Graf, Beau Garett en Josh Close ongelukkige drenkelingen spelen die omsingeld worden door een troep hongerige haaien!

'Shark Week' is van maandag 29 juli tot en met vrijdag 2 augustus elke avond om 23.10 uur te zien bij Discovery.

'Expedition Unknown: Megalodon' | maandag 29 juli om 23.10 uur
Megalodon is de grootste zeeroofvis die ooit geleefd heeft. Een haai die wel achttien meter lang kon worden en zijn bek twee meter kon opensperren. Groter dan de witte haai en andere roofdieren die ooit in de zee rondzwommen. De 60 ton wegende megahaai regeerde over de oceanen voor bijna 20 miljoen jaren achtereen. Totdat hij ineens verdween. Hoe kon deze koning van het water plotseling van zijn troon vallen? Ineen speciale aflevering van Expedition Unknownneemt Josh Gates samen met paleontologen en met behulp van fossiele tanden – de enige overblijfselen die er van de megahaai zijn – het mysterie van het verdwijnen van Megalodon onder de loep. Ook bestuderen mariene biologen de moderne nazaten van de prehistorische haai om te kunnen begrijpen wat tot zijn uitsterven zou kunnen hebben geleid. Wat ze ontdekken is een onderwaterversie van 'Game of Thrones', waarbij de ene diersoort het opneemt tegen de ander in een ultieme strijd voor dominantie. Maar hoe kwam Mighty Megnu precies tot zijn einde?

'Legend of Deep Blue' | dinsdag 30 juli om 23.10 uur
Misschien wel de meest bekende haai van de 21ste eeuw is Deep Blue. Met een lengte van 6 meter en een gewicht van meer dan 2 ton zou Deep Blue namelijk de grootste witte haai kunnen zijn die ooit is waargenomen. Maar ondanks haar immense bekendheid, is ze al een paar jaar niet meer gespot. Dit maakt dat Deep Blue inmiddels een ware legende is geworden. In de docu 'Legend of Deep Blue' gaan haai-experts Brandon McMillan en Jimi Partington rondom Isla Guadalupe, een bekende hotspot voor witte haaien, naar haar op zoek om zo de mysteries omtrent dit legendarische wezen te ontrafelen. Zal het ze lukken om haar locatie te achterhalen? Of blijkt het toch moeilijker dan verwacht om een van de grootste witte haaien te vinden in de ook zo grote oceaan?

'Sharkwrecked: Crash Landing' | woensdag 31 juli om 23.10 uur
Het is de nachtmerrie van elke zeezeiler: schipbreuk lijden midden op de oceaan tussen de hongerige haaien. Maar Paul de Gelder en James Glancy doen het bewust! Opnieuw. Nadat de ex-militairen eerder al een verblijf tussen de haaien overleefden, pakken ze het in een nieuwe editie van Sharkwrecked helemaal extreem aan: ze duiken met een parachute de Stille Oceaan in, vlak bij de eilandengroep van Palau. Het is de plek waar in de Tweede Wereldoorlog veel Japanse en Amerikaanse piloten te water raakten en Paul en James willen ondervinden hoe zwaar deze onfortuinlijke piloten het moeten hebben gehad. Alleen al met een parachute in het water komen is gevaarlijk (je kunt verstrikt raken) maar als er dan ook nog tijgerhaaien, stierenhaaien en een troep grijze rifhaaien rondzwemmen, wordt het er niet vrolijker op. Hoe gevaarlijk haaien kunnen zijn, weet Paul als geen ander, want hij verloor ooit al een arm en een been door een haaienbeet. Maar ook met zijn protheses durft hij deze actie aan. Ze landen midden in de oceaan en zijn zo’n vijf kilometer van het dichtstbijzijnde eiland verwijderd. Met de sterkte stroming wordt het een hels karwei om daar te komen. Dag en nacht zitten ze tussen de haaien. Halen ze ongeschonden het vaste land? 

'Capsized: Blood in the Water' | donderdag 1 augustus om 23.10 uur
In 1982 besluiten Brad Cavanaugh en zijn vriendin Deborah Kiley samen met drie vrienden een zeiltocht te maken van het Amerikaanse Maine naar Florida. Onderweg worden ze getroffen door een enorme storm die de boot uiteindelijk doet kapseizen. Met de nodige moeite weten de vijf in de reddingsboot te klimmen, maar daar komen ze zonder eten en water te zitten. Om het nog erger te maken wordt de boot omsingeld door een troep hongerige haaien! Het aangrijpende en waargebeurde verhaal wordt nagespeeld in het docudrama 'Capsized: Blood in the Water' waarin acteurs Josh Duhamel, Tyler Blackburn, Rebekah Graf, Beau Garett en Josh Close de ongelukkige drenkelingen spelen. Vijf man in een klein bootje, dagenlang dobberend op de wijde oceaan tussen de haaien, een angstaanjagend verhaal dat ze dan ook helaas niet allemaal kunnen navertellen…

'Laws of Jaws: Dangerous Waters' | vrijdag 2 augustus om 23.10 uur
Haaien worden veelal gezien als gevaarlijke roofdieren die niet schromen om een mens als prooi te gebruiken. Toch gelooft het team van 'Laws of Jaws' niet dat mensen hier puur en alleen het slachtoffer zijn; vaak worden aanvallen van haaien toch echt veroorzaakt door het gedrag van mensen zelf. Om incidenten met haaien te voorkomen, moeten we simpelweg meer kennis hebben van hoe haaien handelen in bepaalde situaties. In 'Laws of Jaws: Dangerous Waters' wordt daarom aan de hand van verschillende risicovolle experimenten aangetoond hoe je het beste een aanval van een haai kan overleven. Het ervaren team bestaande uit Paul de Gelder, Mike Dornellas, Nick Lebeouf en Jamin Martinelli gaat vijf recente haaienaanvallen nabootsen om er zo achter te komen hoe de aanvallen anders hadden kunnen aflopen. Om antwoorden te vinden, voeren ze de meest gedurfde stunts uit. En kooien zijn hierbij niet toegestaan...

'The Sharks of Headstone Hell' | zaterdag 3 augustus om 00.00 uur
Midden in de Stille Oceaan ligt Norfolk Island, een klein eilandje dat aan het einde van de 18e eeuw de locatie was van een van de meest brute strafkolonies op aarde. Maar vandaag de dag is het de verzamelplaats van enkele van de grootste tijgerhaaien ter wereld. Ze worden met name aangetrokken door de dierenkarkassen die door de huidige eilandbewoners in zee worden gegooid. Komt het hierdoor dat het gedrag van deze enorme haaien volledig is veranderd en heeft het de haaienaanvallen op mensen waarschijnlijker gemaakt? Haai-expert Riley Elliott is op missie om dit te onderzoeken.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers