Veel nieuwe programma's dit najaar bij de NTR

dinsdag 26 augustus 2014

De NTR presenteert komend tv-seizoen weer veel nieuwe programma's. Een geschiedenisserie over de 19de 'ijzeren' eeuw, een nieuw cultuurprogramma met Paul Witteman, een eigen show voor Dokter Corrie, de historische comedy 'Welkom bij de Romeinen' en een documentaire, waarin de tien finalisten van de eerste 'Idols' voor het eerst bij elkaar komen.

De vernieuwing is goed zichtbaar bij de jeugdprogramma's. Nieuwe titels zijn de 'Dokter Corrie Show' (start in januari), het 'Zapp Weekjournaal' (NOS/NTR), de opvolger van het Schooltv-weekjournaal, 'De Buitendienst van Nieuws uit de Natuur', het showprogramma 'Studio Snugger', gepresenteerd door Thomas van Luyn, en de kleuterserie 'Aap, Poot, Pies', die zich afspeelt in de dierentuin.


Het nieuwe cultuurprogramma 'Podium Witteman' (werktitel) gaat in januari van start. Het programma zal in het teken staan van muziek met culturele gasten en bijzondere uitvoeringen. Er zal veel aandacht zijn voor onverwachte muzikale combinaties en jong aanstormend talent.

Geschiedenis: 'De IJzeren Eeuw' en 'Andere Tijden'
De nieuwe geschiedenisserie 'De IJzeren Eeuw' past in het rijtje van 'De Oorlog', 'De Slavernij', 'De Gouden Eeuw' en 'Na de Bevrijding', die de geschiedenisafdeling van NTR en VPRO de afgelopen jaren heeft geproduceerd. In dertien afleveringen neemt presentator Hans Goedkoop ('Andere Tijden') ons mee terug naar de 19e eeuw, het begin van het moderne Nederland dat wij nog altijd herkennen. Bij deze serie wordt ook weer een boek uitgebracht en er komt een tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Het wekelijkse geschiedenisprogramma 'Andere Tijden' start het seizoen met een aantal bijzondere onderwerpen. Zo wordt de rol van zwarte Amerikaanse soldaten bij de bevrijding van Nederland belicht. Ook is er aandacht voor de heroïne-epidemie, die veertig jaar geleden ons land overspoelde. In december heeft 'Andere Tijden' een extra lange special over de laatste dagen van het naziregime in Duitsland, na de zelfmoord van Hitler. Dit totaal onbekende verhaal wordt met behulp van getuigen en historici uit de doeken gedaan.

‘Historische comedy’ met o.a. Pierre Bokma en Carice van Houten
Na het veelgeprezen 'Welkom in de Gouden Eeuw' presenteert de NTR vanaf 4 oktober een nieuwe 'historische comedy voor alle leeftijden': 'Welkom bij de Romeinen'. Ook in deze serie ontvangt Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom) gasten uit het verleden die al eeuwen dood zijn; in dit geval uit de Romeinse tijd, zoals Nero, Caesar en Augustus. Naast acteurs die we kennen van 'Het Klokhuis', waaronder Alex Klaasen, Remko Vrijdag en Ellen Pieters, doen aan het programma enkele grote namen mee, zoals Pierre Bokma, Paul de Leeuw, Marc-Marie Huijbregts en Carice van Houten.

Drama: 'Hollands Hoop', 'A'dam-E.V.A. 2' en 'The Legacy'
Samen met VARA en VPRO blijft de NTR actief in het produceren van nieuw Nederlands drama. Op 27 september gaat de serie 'Hollands Hoop' van start, met Marcel Hensema en Kim van Kooten in de hoofdrollen. Hensema speelt een forensisch psychiater die met zijn gezin naar het Groningse platteland verhuist. Daar blijkt het boerenbedrijf een front voor een criminele organisatie. De psychiater rolt langzaam in een carrière als drugshandelaar.

In november komt er een vervolg op de serie 'A'dam-E.V.A.', over de turbulente liefdesgeschiedenis van twee jonge mensen in Amsterdam. Uit het buitenland is vanaf 15 december de Deense hitserie 'The Legacy' te verwachten bij de NTR. Deze familietragedie wordt gezien als de langverwachte opvolger van eerdere Deense successen als 'The Killing' en 'Borgen'.

Documentaires: o.a. over reünie finalisten eerste 'Idols'
In de culturele documentairerubriek 'Het Uur van de Wolf' zijn in het najaar documentaires te zien over The Nits (2 oktober), Dick Matena (13 november), The Platters (20 november), Stefan Vanfleteren (27 november) en Louis van Gasteren (4 december).

Op 4 oktober zendt de NTR in '3Doc' een documentaire uit, die terugblikt op de eerste editie van 'Idols' (2002/2003). De tien finalisten van toen, waaronder Jim, Jamai en Hind, komen voor het eerst bij elkaar om hun ervaringen te delen. Ze vertellen openhartig over de impact van de plotselinge roem op hun leven en ze zingen een toepasselijk nummer voor elkaar.

Op zaterdag- en zondagmiddag biedt de NTR ruimte aan documentaireseries, die de diversiteit van onze samenleving weerspiegelen. Met 'Leven in de Frontline', vanaf 6 september, brengen filmmakers Annegré Bosman en Mildred Roethof wereldwijd mensen in beeld, die ten strijde trekken om te vechten voor hun ideaal. Op 15 november start de driedelige serie 'Ik maak het zelf wel uit' van Roy Dames over een moeder die haar criminele zoon op het rechte pad probeert te krijgen. In 'Spekkoppen en Kaasbelgen' maakt Ruud van Gessel met de schrijvers Stefan Hertmans, Yasmine Allas, Robert Vuijsje en Birsen Taspinar een reis door Nederland en Vlaanderen. Zij onderzoeken en verwoorden de overeenkomsten en verschillen tussen beide landen en laten daarin hun eigen culturele achtergrond doorklinken.

Nieuwe serie met de Van Rossems
Historicus Maarten van Rossem is vanaf  eind januari, samen met zijn zus Sis en broer Vincent, te zien in een serie over steden in Nederland en omgeving. De drie Van Rossems laten elkaar plekken of objecten zien, die de anderen niet of minder goed kennen en vertellen elkaar de bijbehorende verhalen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als expert op het gebied van architectuur. De steden die ze aandoen zijn Dordrecht, Naarden, Rotterdam, Maastricht, Brugge (Bel) en Essen (Dui). Het programma moet nog een definitieve titel krijgen.

Ook rond bestaande NTR-programma’s is er veel nieuws te melden:

- In 'College Tour' ontvangt Twan Huys weer een keur aan spraakmakende gasten uit binnen- en buitenland. Voetballer Arjen Robben trapt op 29 augustus af. In de Verenigde Staten worden opnamen gemaakt met Jerry Springer, Stromae en Famke Janssen.
- In een nieuwe serie 'Verborgen Verleden', vanaf 27 september, worden de volgende prominente Nederlanders gevolgd tijdens hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis: interieurontwerper Jan des Bouvrie, columniste Aaf Brandt Corstius, presentator Ruben Nicolai, actrice Anna Drijver, sportjournalist Jack van Gelder, schrijfster Paulien Cornelisse, presentator Cornald Maas en cultuurhistoricus Herman Pleij.
- De tweede serie van de 'Zapp Music Challenge', waarin jonge muziektalenten onder de vleugels van beroemde artiesten een optreden uitvoeren, levert weer verrassende ontdekkingen op. Tot de deelnemende artiesten behoren Chef’Special, Within Temptation en Racoon.
- 'Het Groot Dictee der Nederlandse Taal' bestaat 25 jaar. De tekst van deze jubileumeditie wordt geschreven door schrijver/dichter Bart Chabot, die aan alle voorgaande dictees heeft meegedaan. Uitzending: woensdag 17 december op NPO 1.
- Na een pilot van vier afleveringen in de zomer krijgt 'Landinwaarts!' een vervolg. Vanaf januari komen Dieuwertje Blok en Johan Overdevest terug met een nieuwe serie over pareltjes van cultuur en traditie in de regio.
- Op NPO Radio 6 Soul & Jazz doet de NTR op zaterdag 1 oktober verslag van het festival So What's Next vanuit Muziekgebouw Eindhoven, met live muziek van o.a. Ibrahim Maalouf, Bugge Wesseltoft en Robert Glasper.
- In het culinaire radioprogramma 'Mangiare!' (NPO Radio 1), vindt op 12 december de finale plaats van de rubriek 'Heel Holland Prakt'. Luisteraars die een speciaal recept voor een 'snelle prak' hebben ingestuurd, gaan hun gerecht klaarmaken voor een jury onder leiding van masterchef Peter Lute.
- Voor Schooltv start de NTR op 1 september de reclamecampagne Schooltv – Nu ook voor thuis. De campagne brengt de verbreding van Schooltv, van een typische onderwijsvoorziening naar een online educatief platform voor school én thuis, onder de aandacht. De nieuwe videoportal Schooltv.nl speelt hierin een centrale rol.
- Jörgen Raymann verhuist vanaf 1 november met zijn show naar zaterdagavond prime time. Ook Jandino gaat naar een andere avond. 'De Dino Show' is vanaf 15 september voortaan op maandag te zien.
- In december is er weer een 'Knoop Gala', hét jaarlijkse muziekfeest voor artiesten met een verstandelijke beperking.
- Sesamstraat start op 1 september met een nieuwe serie onder de naam Super Gezonde Monsters. Daarin brengen bekende Sesamstraatbewoners als Elmo, Bert en Ernie, Koekiemonster en Grover kleuters iets bij over gezondheid.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers