Veelbesproken tv-experiment 'The Verdict' op National Geographic

dinsdag 8 augustus 2017

Op 11 september staat National Geographic in het teken van 'The Verdict'. In dit veelbesproken Duitse tv-experiment beslissen de kijkers live mee over het lot van een gevechtspiloot die een gekaapt passagiersvliegtuig neerschoot.

In een even meeslepend als confronterend rechtbankdrama doen zij uitspraak: held of moordenaar? Vanuit de studio verzorgt presentator Roelof Hemmen live updates en ontvangt deskundige gasten als Dick Berlijn, Bas Haring en Mark de Wit. 'The Verdict' is maandag 11 september om 20.30 uur te zien op National Geographic.


'The Verdict' draait om een krankzinnig dilemma: mag een gekaapt passagiersvliegtuig neergeschoten worden om te voorkomen dat het zich in een volgepakt voetbalstadion boort? Dat is de grote vraag in de rechtszaak tegen majoor Lars Koch. Een vliegtuig met 164 passagiers aan boord wordt gekaapt door terroristen en stevent af op een voetbalstadion met 70.000 mensen. Tegen de orders van zijn bevelhebber in besluit majoor Lars Koch om het vliegtuig neer te halen. Het oordeel is nu aan het publiek: is Lars Koch een held of een moordenaar?

Live studioprogramma met Roelof Hemmen
Het tv-experiment was vorig jaar in Duitsland te zien onder de naam 'Terror, Ihr Urteil'. Een meerderheid van het kijkerspubliek sprak Koch toen vrij. Nu is het de beurt aan Nederland en Vlaanderen. De film kent korte onderbrekingen waarin live wordt geschakeld naar de studio. Daar bespreekt presentator Roelof Hemmen de keuze vanuit verschillende hoeken met een aantal deskundige gasten. Onder anderen Dick Berlijn (F-16 piloot en voormalig Commandant der Strijdkrachten), Bas Haring (filosoof en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden) en Mark de Wit (ooggetuige van de aanslag op vliegveld Zaventem) zijn te gast.

De kijker beslist
Vervolgens kunnen de kijkers live stemmen hoe zij op dat moment oordelen en kiezen zij uiteindelijk welke afloop de film krijgt: schuldig of onschuldig. Stemmen kan via de Facebook-pagina van National Geographic (https://www.facebook.com/natgeonl).

Toneelstuk 'Terror'
'The Verdict' is gebaseerd op het Duitse toneelstuk 'Terror'. Het stuk van Ferdinand von Schirach is vanaf 21 september ook in Nederland te zien. Jeroen Spitzenberger speelt hier de rol van piloot, Johanna ter Steege zijn advocaat en Clairy Polak de rechter. Ook in het theater is de rol van jury weggelegd voor het publiek. Tijdens het live studioprogramma op 11 september nemen de acteurs plaats tussen het studiopubliek.

'The Verdict', maandag 11 september om 20.30 uur op National Geographic.

DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers