Na de proefopnames: voorbereidingen voor nieuwe afleveringen 'Thuis' opgestart

maandag 11 mei 2020

Door de coronamaatregelen lagen de opnames van Vlaanderens populairste dagelijkse fictiereeks 'Thuis' al enkele weken stil.

Afgelopen vrijdag hebben cast en crew van 'Thuis' in de studio’s in Leuven voor het eerst in bijna twee maanden opnieuw scènes opgenomen, om te onderzoeken of de opnames in veilige omstandigheden konden heropstarten. Dit weekend werd de tijd genomen om de werkmethodes en de resultaten van de opnames grondig te analyseren.


Olivier Goris, netmanager van Eén, is hoopvol: 'De ploeg heeft in veilige omstandigheden kunnen werken en heeft een Thuis kunnen maken die zijn plek verdient op Eén. Altijd, en misschien nu wel net meer, moet Thuis er gewoon zijn. De ploeg kan zich voorbereiden om de opnames te hervatten. De finale beslissing wordt over twee weken door het Directiecollege genomen'.

De definitieve beslissing over de heropstart zal over twee weken worden genomen. Intussen gaan de schrijvers van Thuis al aan de slag om de scenario's aan te passen. Als er over twee weken een definitieve beslissing is genomen, kan de ploeg meteen aan de slag met voorbereidingen en opnames.

'Thuis'-producer Hans Roggen: 'Vanaf vandaag zijn onze schrijvers opnieuw bezig om al geschreven verhaallijnen aan te passen. Net zoals in de proefopnames van afgelopen vrijdag zullen deze scenario’s aangepast worden aan de 1,5-meter-realiteit, zonder aan het verhaal te raken. Daarnaast gaan we ook de linken met de realiteit moeten aanpassen. Het verhaal loopt door, dus wat voorheen mei en juni was, zal nu de herfst worden.'

Veiligheid primeert
De makers van 'Thuis' hebben veel geleerd uit de proefopnames. Niet enkel over hoe ze scènes in beeld moeten brengen, maar ook over hoe ze achter de schermen goed, efficiënt en veilig kunnen werken. Tijdens de testopnames waren onder andere de VRT-bedrijfsarts en de preventieadviseur de hele dag in het studiocomplex, bereikbaar voor vragen en tips voor de werking; de collega's van Human Resources waren ook maximaal betrokken.

Alle aanwezige cast- en crewleden hebben de proefdag mee mogen evalueren. Op basis van al deze input wordt het bestaande preventieplan nog verbeterd, deze keer getoetst aan de praktijktest. Natuurlijk zullen de opnames van Thuis pas hervat worden wanneer alle veiligheidsvoorschriften kunnen worden uitgevoerd.

Inzichten delen met de sector
Voor de VRT is het ontzettend belangrijk om haar voortrekkersrol op te nemen en deze bevindingen rond opnames in coronatijden ook te delen met de Vlaamse productiesector. Dat gebeurt via een webinar, georganiseerd door VRT Video Snackbar, op donderdag 14 mei. Zowel de makers van 'Thuis' als van de populaire fictiereeks 'Dertigers' komen er hun inzichten delen met de sector. Deze bevindingen zullen nadien ook gedeeld worden via vrt.be



Lees ook:
Kijk mee achter de schermen bij de proefopnames van 'Thuis'

DOSSIER: Coronacrisis op Vlaamse radio & tv

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers