'Barend & Van Dorp' beste commerciële programma volgens onderzoek VARAgids

maandag 19 oktober 2009

Een panel van veertien toonaangevende tv-critici heeft 'Barend & Van Dorp' als het beste programma gekozen dat de Nederlandse commerciële televisie in 20 jaar heeft opgeleverd. 'De levendigste talkshow van de afgelopen jaren', aldus een van de critici. De uitslag is te lezen in VARAgids 43, die 20 oktober in de winkel ligt. 'Big Brother' en de talkshow 'I.S.C.H.A' eindigen op plaats 2 en 3. Uiteenlopende programma's als 'Gooische Vrouwen', 'Patty's Posse' en 'Telekids', worden ook tot de in totaal 20 hoogtepunten gerekend.

1. 'Barend & Van Dorp' (RTL 4, 1998-2006)
Torenhoge favoriet onder de deskundigen, die ook voetbalvariant 'Villa BvD' roemen, en soms zelfs nog hoger aanslaan dan de reguliere talkshow. Walter van der Kooi over 'Villa BvD': 'Omdat je merkte dat ze daar in hun eigen vakgebied zaten, terwijl ze in B&vD generalisten waren met soms wat zwakkere optredens'. Ook Henk van Gelder heeft kritiek ('Te weinig affiniteit van de presentatoren met culturele onderwerpen') maar kiest desondanks voor de RTL-talkshow die in 2002 de vooralsnog enige Nipkowschijf voor een commercieel programma in de wacht sleepte. Wim de Jong: 'Met terugwerkende kracht is Barend & Van Dorp de levendigste talkshow van de afgelopen jaren'.


2. 'Big Brother' (Veronica/Yorin/Talpa, 1999-2006)
'Na 'Big Brother' zal de televisiewereld, nee, de mediawereld, nee, de wereld nooit meer hetzelfde zijn', aldus Maarten Reesink over zijn favoriet. Joost Niemöller (HP/De Tijd): 'De eerste en enige keer dat er op de Nederlandse televisie iets nieuws werd ontwikkeld.' Jean-Pierre Geelen: 'De leegte van het menselijke bestaan (en de tv-kijker) nauwgezet in kaart gebracht en wereldwijd uitgevent. Iedereen een ster - televisieroem in essentie.'

3. 'I.S.C.H.A.' (RTL 5, 1993-1995)
De beste talkshow ooit gemaakt op de Nederlandse tv. Zo betitelt Hans Beerekamp Ischa Meijers dagelijkse late nightshow op RTL 5. Gijs Groenteman: 'De publieke omroep miste het lef en inzicht om Ischa Meijer, de beste interviewer van Nederland, zijn plaats op de televisie te gunnen. Daar hadden we de commerciëlen voor nodig. En de portemonnaie van Joop van den Ende, die garant stond voor zijn protégé.'

De deelnemende tv-critici
Jean-Pierre Geelen (tv-recensent de Volkskrant), Hans Beerekamp (tv-recensent NRC Handelsblad), Joost van Velzen (tv-recensent Trouw), Marcel Peereboom Voller (tv-recensent De Telegraaf), Walter van der Kooi (tv-recensent De Groene Amsterdammer), Aaf Brandt Corstius (columnist nrc.next), Bert van der Veer (mediacommentator), Cornald Maas (voormalig tv-recensent de Volkskrant), Huub Wijfjes (mediahistoricus UvA/RUG), Maarten Reesink (televisiewetenschapper UvA), Joost Niemöller (journalist, o.a. HP/De Tijd), Henk van Gelder (criticus/journalist NRC Handelsblad), Wim de Jong (voormalig tv-recensent de Volkskrant) en Gijs Groenteman (journalist VARAgids).

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside Oranje' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers